Karlovac
Europljanima koji putuju u inozemstvu omogućuje se upotreba usluga internetskog sadržaja

Jedinstveno digitalno tržište

objavljeno 9.2.2017. u 9,57
digitalno_tržište_1.JPG
logo_edic.jpg
  • digitalno_tržište_1.JPG
  • logo_edic.jpg
 
Karlovac - Zahvaljujući dogovoru kojeg su postigli pregovarači Europskog parlamenta, država članica i Europske komisije, Europljani će uskoro moći u cijelosti iskoristiti svoju pretplatu na filmove, sportska događanja, e-knjige, video igre ili glazbene usluge tijekom putovanja u EU-u.

Riječ je o prvom dogovoru u području modernizacije propisa EU-a o autorskim pravima, koju je Komisija predložila u strategiji o jedinstvenom digitalnom tržištu.

U 2016. godini 64% Europljana služilo se internetom za igranje ili preuzimanje igara, slika, filmova ili glazbe, uz sve veću upotrebu mobilnih uređaja. Prema istraživanju provedenom 2015., svaki treći Europljanin želio je prekograničnu prenosivost. Ta je mogućnost još i važnija mladim ljudima. Više od polovine populacije u dobi od 15 do 39 godina smatra da su prenosivost i mogućnost pristupa uslugama, na koje su pretplaćeni tijekom putovanja Europom, važni.

Buduća uredba omogućit će korisnicima da uslugama internetskog sadržaja tijekom putovanja u EU-u pristupaju na isti način kao kod kuće. Kada se, primjerice, francuski korisnik pretplati na usluge internetskog prikazivanja filmova i serija Canala+, taj će korisnik moći pristupiti filmovima i serijama, koji su dostupni u Francuskoj, kada je na praznicima u Hrvatskoj ili na poslovnom putu u Danskoj.

Pružatelji usluga internetskog sadržaja, kao što su Netflix, MyTF1 ili Spotify, provjerit će pretplatnikovu državu boravišta pomoću podataka o plaćanju, ugovora o pružanju usluga interneta ili provjerom IP adrese. Svi pružatelji usluga internetskog sadržaja na plaćanje morat će se pridržavati novih pravila. Pružatelji usluga bez plaćanja naknade (primjerice internetske usluge javnih radio i televizijskih kuća) moći će svojim pretplatnicima ponuditi i prenosivost.

Pravila će se, nakon donošenja, početi primjenjivati u svim državama članicama EU-a do početka 2018. godine jer se Uredbom pružateljima usluga i nositeljima prava osigurava pripremno razdoblje od 9 mjeseci za primjenu novih pravila.

(sponzorirani članak)

Podijeli vijest s drugima: Facebook Yahoo! Buzz Yahoo! Buzz reddit digg StumbleUpon Delicious