Županija
U općini Generalski Stol jedine su toplice u Karlovačkoj županiji

U Lešće na kupanje dolazi i staro i mlado

objavljeno 8.7.2017. u 9,01
lešće_toplice_1.JPG
lešće_toplice_3.JPG
lešće_toplice_4.JPG
lešće_toplice_5.JPG
lešće_toplice_6.JPG
lešće_toplice_7.JPG
lešće_toplice_8.JPG
  • lešće_toplice_1.JPG
  • lešće_toplice_3.JPG
  • lešće_toplice_4.JPG
  • lešće_toplice_5.JPG
  • lešće_toplice_6.JPG
  • lešće_toplice_7.JPG
  • lešće_toplice_8.JPG
 
Generalski Stol - Jedine toplice u Karlovačkoj županiji, toplice Lešće, ovih su dana pune kupača svih generacija. U Lešće dolaze potražiti osvježenje mnogi, a mnogi ovdje dolaze i zbog zdravlja.

Ljekovita voda ovih toplica koja izuzetno dobro djeluje u liječenju reumatoloških bolesti, bolesti srca, pluća, jetre i bubrega oduvijek je privlačila kupače. Voda izvire iz prirodnog izvora, temperatura joj je 33 C i putuje prema Dobri. Upravo taj jedinstveni položaj toplica, uz samu obalu rijeke Dobre, daje im dodatnu vrijednost više. Uz dva vanjska bazena i jedan unutarnji, svatko tko poželi, pronaći će nešto za sebe.

Toplice se nalaze u općini Generalski Stol, a njihova bogata povijesna baština daje im poseban pečat. Rijetko gdje se možete kupati na istom mjestu gdje su kočijama prolazili Frankopani  ili se kupala Marija Terezija, iako povijest kaže da su ovi izvori poznati još iz rimskog doba.

U Lešće na kupanje danas dolaze i bake i djedovi su unucima, ali i cijele obitelji, no i mlađa populacija. Stižu iz svih dijelova Hrvatske, ali i Slovenije. Upravo su Slovenci česti gosti ovdje, a jedan od njih je Franc iz Ljubljane.

-Prvi put sam došao u ove toplice prošle godine sa suprugom i ostao sam cijeli vikend. Sada sam opet izabrao ove toplice jer uživam u ovoj toploj vodi. Primijetio sam da je uvijek čisto i voda se ne tretira kemijskim tvarima za pročišćavanje već je svaki dan mijenjaju, objašnjava Franc iz Ljubljane.

Djeci je pak zanimljivo jer mogu sadržajno provesti školske praznike, plivati u ugodnoj toploj vodi, uživati u sladoledima, ćevapima i osvježavajućim pićima. Stariji pak uživaju u blagotvornoj vodi i liječe ili preveniraju najrazličitije zdravstvene tegobe. Kako smo čuli, mnogima je ova ljekovita voda pomogla u liječenju raznih bolesti.

Kako bilo, kupali se ili ne, odlazak u Lešće krasan je izlet kojeg ne treba propustiti. Ovaj kraj bogate povijesti i kulturne baštine oaza je mira, a dobar prometni položaj još jedna prednost.

U Lešću se nalazi i župna crkva svetog Jurja u kojoj su, među ostalim, orgulje češčkog majstora Jana Tučeka iz 1904.godine. U crkvi je muzej župne sakralne baštine u kojemu se nalaze najstarije sačuvane matice krštenih redom (kontinuirano, bez prekida) od 1696., zatim osobito zanimljivi Statusi Animarum (popisi duša) u kojima su svećenici zapisivali neke zanimljive događaje, te osobine (kvalitete i mane!) župljana. U Lešću je i kameni most preko Dobre sagrađen 1885.godine.

Podijeli vijest s drugima: Facebook Yahoo! Buzz Yahoo! Buzz reddit digg StumbleUpon Delicious