Županija
Na inicijativu Grada Karlovca

Big Brother u Karlovcu: stižu kamere

objavljeno 6.4.2016. u 10,46
semafor_domobranska_1.JPG
semafor_domobranska_2.JPG
semafor_domobranska_3.JPG
semafor_domobranska_4.JPG
semafor_domobranska_5.JPG
semafor_domobranska_6.JPG
semafor_domobranska_7.JPG
semafor_domobranska_8.JPG
  • semafor_domobranska_1.JPG
  • semafor_domobranska_2.JPG
  • semafor_domobranska_3.JPG
  • semafor_domobranska_4.JPG
  • semafor_domobranska_5.JPG
  • semafor_domobranska_6.JPG
  • semafor_domobranska_7.JPG
  • semafor_domobranska_8.JPG
 
Karlovac - I Karlovac će uskoro živjeti u "Big Brotheru". U grad na četiri rijeke, točnije, na prvu prometnicu, onu na križanju između Domobranske i Tomislavove ulice, bit će postavljene kamere za nadzor prometa, ali i prometnica.

Danas su počeli pripremni radovi, odnosno postavljanje "instalacija" na semaforske stupove, a na njih bi uskoro trebale doći i kamere. Upravo to je razlog da danas tijekom prijepodneva semafor na ovom dijelu nije radio.

Postavljanje kamera za snimanje raskrižja pilot je projekt Grada Karlovca u funkciji uvođenja ITS-a (inteligentnih transportnih sustava) te je trenutno zamišljen kao sastavni dio GIS (geografski informacijski sustav) informatičkog rješenja naziva e-ceste.
- Cilj je objedinjavanje i analiza svih prometnih informacija, kao i donošenje kvalitetnih odluka iz jedinstvenog Prometnog centra unutar Uprave Grada Karlovca, pojašnjavaju iz gradske uprave.

U prvoj fazi želi se postići snimanje prometnog toka. U slučaju prometnih nesreća snimke bi poslužile i policiji, također cilj je i povećanje sigurnosti na tom području. U drugoj fazi planira se uskladiti brojanja prometa, izraditi prometni model i koordinirati rad svih semaforskih uređaja na području Grada.

- Projekt je u fazi testiranja, a po izvršenoj analizi vidjet će se isplativost projekta i temeljem toga će se odlučiti o broju raskrižja koji će biti pokriveni takvim sustavom, kažu u Gradskoj upravi.

Bit će to prve kamere za nadzor prometa u Karlovcu koje će biti u funkciji 24 sata i u pravom smislu riječi "vidjeti" sve.

I dok je u Karlovcu ovo prva takva kamera, u Zagrebu ih već ima 354, na 118 lokacija.

Podijeli vijest s drugima: Facebook Yahoo! Buzz Yahoo! Buzz reddit digg StumbleUpon Delicious