Život oko nas
Paket mjera koji je na snazi od 1. srpnja, predstavljen u dugoreškom Demokratskom rasadniku

Nove mjere zapošljavanja okrenute mladima

objavljeno 4.7.2013. u 15,59
mjere_zapošljavanja_1.JPG
mjere_zapošljavanja_2.JPG
mjere_zapošljavanja_3.JPG
mjere_zapošljavanja_4.JPG
mjere_zapošljavanja_5.JPG
mjere_zapošljavanja_6.JPG
mjere_zapošljavanja_7.JPG
  • mjere_zapošljavanja_1.JPG
  • mjere_zapošljavanja_2.JPG
  • mjere_zapošljavanja_3.JPG
  • mjere_zapošljavanja_4.JPG
  • mjere_zapošljavanja_5.JPG
  • mjere_zapošljavanja_6.JPG
  • mjere_zapošljavanja_7.JPG
 
Duga Resa - Novi paket mjera poticanja zapošljavanja predstavljen je danas u Dugoj Resi.

Mjerama koje se primjenjuju od 1. srpnja, pojasnila je na predavanju u Demokratskom rasadniku pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Tatjana Dalić, omogućit će se zapošljavanje mladih nezaposlenih ljudi preko javnih radova.

Ovaj "Paket garancija za mlade", kaže, prije Hrvatske počeo se koristiti jedino u Finskoj.

"Posebno je zanimljiv zato što upravo on pomaže i civilnom sektoru da više koristi mjere i kroz svoje aktivnosti jača svoje kapacitete i za povlačenje sredstava iz Europske unije, a da na takav način pomogne mladima da dođu do posla i ne samo mladima", kaže Dalić.

Mjere zapošljavanja lani su se mijenjale četiri puta, a ove godine već dvaput sve kako bi se našao model koji odgovara zahtjevima s terena.

"Imamo osam različitih paketa gdje je do sad postojalo 20 različitih mjera, a sada imamo dodatnih 20 za mlade i još ostatak za sve druge", pojašnjava Dalić.

Osnovna novina je povećavanje pokretljivosti mladih koji su na stručnom osposobljavanju za rad. Njima će sada država plaćati do tisuću kuna troškova prijevoza za cijelo vrijeme trajanja osposobljavanja.

Od početka ove godine već su uvedeni javni radovi "Pomoć sebi i drugim" kojeg u Ministarstvu rada planiraju dalje afirmirati. Naime, ako udruga zaposli osobu koja je sama po sebi korisnik programa te udruge, recimo osoba s invaliditetom, ona Zavod za zapošljavanje godinu dana financira njezinu bruto minimalnu plaću plus troškove prijevoza od 400 kuna. Ili, ako zaposli stručnu nezaposlenu osobu (sociologa, socijalnog radnika, defektologa, logopeda) koja može svojim stručnim znanjima pomoći u radu te udruge, također godinu dana Zavod plaća.

"Tako da novčana naknada u cjelosti ostaje mladim ljudima i da se lakše odluče iz manjeg mjesta otići u veće mjesto raditi", dodaje Dalić.

Druga pak mjera namijenjena je realnom sektoru.

"Sve koje zadrže u radnom odnosu nakon godinu dana, 50 posto plaće preuzima država. To je mjera za ostanak u zaposlenosti nakon stručnog osposobljavanja", kaže Dalić.

Zanimljivo civilnom sektoru bit će nova mjera "Mladi za EU".

"Sve mlade koje civilni sektor uključi za rad na projektima i povlačenju sredstava iz EU mi ćemo do šest mjeseci s 50 posto sufinancirati  njihovu plaću i kompletne troškove osposobljavanja za rad na EU projektima", pojašnjava Dalić.

Uvodi se i mjera pomagač u nastavi – Mladi za mlade. Radi se o javnim radovima koji će trajati 10 mjeseci, a zapošljavali bi se gimnazijalci i prvostupnici koji na tržištu rada nisu dovoljno prepoznati, navodi dalje Dalić.

Njihovu minimalnu plaću i prijevoz deset mjeseci država bi pokrivala u stopostotnom iznosu. Novim paketom mjera predviđeni su i mini javni radovi za mlade. Oni bi trajali od tri do 12 mjeseci na novim poslovima.

"Mogu ih koristiti i udruge, civilni sektor, ali i lokalna i regionalna samouprava, a to su poslovi vezani za zanimanja budućnosti: eko industrija, eko poljoprivreda, gospodarenje energijom, otpadom i za nove poslove u socijalnim uslugama", kaže Dalić.

Javni radovi će tako sada biti usmjereni i na mlade osobe, a novi paket mjera trebao bi omogućiti zaposlenje za oko skoro devet tisuća mladih osoba.

Podijeli vijest s drugima: Facebook Yahoo! Buzz Yahoo! Buzz reddit digg StumbleUpon Delicious