Županija
Na današnji dan, 4. studenog 1991. godine tenkovi iz vojarne Logorište izvršili su proboj, a svemu su prethodila silna dovlačenja ljudi preko gaza na Korani koji su u vojarni imali pravu ratnu obuku

Trebalo je zaustaviti dotok snaga u Logorište

objavljeno 4.11.2010. u 14,36
tenk_logorište_3.jpg
katušin_nedjeljko_1.jpg
laić_mijo_1.jpg
logo_110_brigada_1.jpg
137_brigada_zastava02.jpg
  • tenk_logorište_3.jpg
  • katušin_nedjeljko_1.jpg
  • laić_mijo_1.jpg
  • logo_110_brigada_1.jpg
  • 137_brigada_zastava02.jpg
 
Karlovac - Na današnji dan, 4. studenog 1991. godine, tenkovi JNA u 8 i 40 sati počeli su proboj iz vojarne Logorište, uz jaku topničku i minobacačku podršku, u četiri pravca, prema Svetoj Doroteji, prema Bariloviću te dio prema Dugoj Resi, te prema Banjskom Selu i Leskovcu.

U tom trenutku u vojarni Logorište bilo je 67 tenkova, 10 borbenih oklopnih vozila, 100 kamiona i drugih vozila te jako puno topničkog, raketnog i streljačkog naoružanja. Uz tehniku, u trenutku izlaska u vojarni je prema dostupnim podacima, bilo 685 pripadnika JNA i domaćih četnika.
Blokada vojarne Logorište u tom je trenutku bila u nadležnosti 110. brigade.

Zapovjednik Operativne zone Karlovac Izidor Češnjaj 29. listopada donio je zapovjed kojom je točno određena i zona odgovornosti brigada, a granica razgraničenja odgovornosti 137. i 110. bila je na crti Ladvenjak- Belajske Poljice.

Snage iz Logorišta, predvođene domaćim četnicima, doslovno su protutnjale krajem i iza sebe, na pravcima svojih djelovanja, ostavili 14-ero ubijenih i masakriranih civila od kojih je najstarija bila 92-godišnja Ana Mihalić.

Bez ikakvih problema kretali su se i kroz prije postavljena minska polja koja nisu djelovala.
Šestog studenog oko 11 sati, neprijatelji predvođen potpukovnikom Borom Ercegovcem koji je bio zapovjednik Logorišta, preko lansirnog mosta u Malićima završili su s izvlačenjem snaga i izvukli 33 tenka, 10 BOV-a, 51 kamion naoružanja, municije i 10 drugih, specijalnih vozila.

Tijekom akcije Logorište, odnosno u nekoliko dana koliko je trajala, od direktnih sukoba, granatiranja, raketiranja, kažu podaci, poginulo je 6 pripadnika 110. brigade, te 17 iz 137. brigade i 3. bojne 2.A brigade, svi s područja Duge Rese.

Je li netko držao figu u džepu?

Ovo su činjenice vezane uz Logorište, no priča o Logorištu svih ovih godina razlog je brojnih polemika, prebacivanja loptica odgovornosti između 110 i 137. brigade, kao i pitanja je li sve što se dogodilo stvar slučaja ili je netko držao figu u džepu?

Radio Mrežnica razgovarala je, među ostalim, s trojicom aktera događanja kako bismo danas, nakon 19 godina čuli njihovu priču o akciji Logorište.

Te jeseni u Logorište stiglo 400 četnika i pripadnika JNA iz Srbije

Izlazak tenkova bila je kulminacija događaja koji su počeli ranije, tijekom jeseni, kad je neprijatelj u vojarnu dovukao čak 400 novih vojnika. Uz pripadnike Skradske i Kosijerske čete, dolazili su i pripadnici JNA iz Srbije. U Logorište je tako, preko otvorenog gaza preko Korane koji je bio u zoni odgovornosti 110., dovlačena kiselina za akumulatore tenkova, ali i vozači tenkova, odnosno ljudstvo, pa je zapravo pod zapovjedanjem Bore Ercegovca u Logorištu trajala prava ratna priprema.

Informacije koje su tada Karlovcem kolale kako su u vojarni svi gladni i iznemogli bile su daleko od istine. Izlazak tenkova i silnog ljudstva to je opovrgnuo, slažu se Mijo Laić, Nedjeljko Katušin i Rudolf Brlečić.

Brlečić 18.10. izdao zapovjed o upadu u vojarnu - nije izvršena

Laić otkriva i kako je tadašnji zapovjednik 110. Brlečić još 18. listopada dok je trajalo to neprijateljsko dovlačenje snaga, izdao zapovjed – Upasti u vojarnu. Zapovjed nije izvršena.

Dogodio se neposluh, nastavlja Laić i zadatak tada nije izvršen.Pa otkriva i da je večer prije izlaska tenkova, 3. studenog, Brlečić na razgovor pozvao zapovjednike Specijalne, naredivši da upadnu u Logorište, no ni do toga nije došlo već su oni otišli prema Turnju.

Brlečić: 110. dobila zapovjed istjerati četnike iz vojarne

Sam Brlečić kaže kako je 110. kojom je zapovjedao dobila zadatak da istjera četnike iz vojarne.
Ili, kako bi rekao tadašnji zapovjednik 137. Nedjeljko Katušin,  "Logorište je bilo duboko u zoni 110."

Počela 'Bura', naše snage iznenađene

Drugo jutro, četvrtog, tenkovi su krenuli, za četnike je počela akcija imenom "Bura", a naše snage, slažu se svi sugovornici, bile su i više nego iznenađene.

- Otpora u početku nije bilo, a kroz položaje 110. brigade, piše Laić, jednostavno su protutnjali.
To jutro, 4. studenog, 137. bila je na Korani, ne sluteći da će se zapravo naći u okruženju. Tenkovi su ušli u njihovu zonu odgovornosti, a Brlečić kaže kako je 110. prije toga neprijatelja "izjurila" van.

Barilović glavni cilj, no počinju uništavanja tenkova

Neprijatelj je trebao ovladati "rajonom Barilovića" i prvi je plan bio preko tamošnjeg mosta izvući sva sredstva iz Logorišta u sljedećih 8 dana van.

U tom pravcu tenkovski je val bio i najveći, s 12 tenkova, no pred Velemerićem su zaustavljeni, uništena su 2 tenka koja su uništili pripadnici 3. bojne 2. A brigade smještene u Dugoj Resi. Osim ovog glavnog pravca, željeli su si osigurati i desni bok, pa je kolona od 5 tenkova išla preko Banjskog Sela prema Barilovačkom Leskovcu. Tamo su zaustavljeni kod kamenoloma i to maljutkama iz raketne postrojbe 137. brigade.
Prije toga i prema Svetoj Doroteji uništena su im 2 tenka, a u Belajskoj Vinici 4. Ovih 6 tenkova uništile su snage 110.brigade.

Prvog dana, 4. studenog, tako ipak nisu uspjeli u naumu. Te večeri Katušin je sazvao koordinaciju svih postrojbi koje su bile u borbi i izdaje zapovjed da se neprijatelja blokira, da se obrana na Korani ne napušta kako bi se spriječilo spajanje dviju neprijateljskih snaga te da se neprijatelja protjera.

Mi okupljamo snage, Ercegovac kreće na pomoćni pravac

- Tijekom noći, priča nam tadašnji zapovjednik 137. Katušin, došla su pojačanja našima koje je on pozvao iz Zagreba, te su povučene i dvije satnije iz Generalskog.

U isto vrijeme,Ercegovac je doznao da naši dovlače nove snage, o čemu je kasnije pisao u svom izvješću, i zbog toga je odustao od daljnjeg napada prema Bariloviću i išao na izvlačenje pomoćnim pravcem Belajske Poljice- Ladvenjak -Selišće.

6.11. do 11 h neprijatelj prešao Koranu s tehnikom

- Petog studenog, nastavlja Katušin, trajale su borbe, naši su neprijatelja potiskivali prema Belajskim Poljicima, a neprijatelju stiže zapovjed da odmah u jednom konvoju izvuče iz kasarne sve što može. Tog popodneva, konvoj je krenuo iz kasarne i zajedno s tenkovima do večeri stigao u Selišće.
To im je bila druga noć da su noćili na našem terenu, nakon proboja. Šestog studenog ujutro, do 11 sati, preko lansirnog mosta u Malićima u Donjem Velemeriću sve neprijateljske snage prešle su na desnu obalu Korane.

Laić: Odgovornost je i na zapovjedniku 110.

Danas, 19 godina nakon Logorišta, mnogi postavljaju pitanja je li trebalo drugačije postupiti. Za Miju Laića odgovornost za zbivanja je i na zapovjedniku 110.

Brlečić: Dobio sam kaos u 110. brigadi

Sam Brlečić, na naše pitanje jel se moglo nešto drugačije napraviti oko Logorišta, prije izlaska tenkova, pomalo rezignirano odgovara:- Dobio sam kaos u 110.oj.

Katušin: Problem je nastao kad se dozvolio dolazak snaga u vojarnu

I Nedjeljko Katušin misli: - Problem je nastao puno prije 4. studenog, kad se dozvolilo da im u vojarnu stižu nove snage. Laić pak ide i korak dalje pa zaključuje – 110. nije izvršila zadatak. Da su spriječili dolazak snaga, bilo bi drugačije, smatra.

Misterij nefunkcioniranja minskih polja

No, misterij Logorišta dobiva još jednu dimenziju kad se zna da tamo postavljeno minsko polje nije funkcioniralo.

Laić kaže: - Nešto nije bilo u redu, tenkisti su išli bez problema. Mine nisu eksplodirale, tenkovi su ih odmicali, a zapovjednik Brlečić misli da je možda došlo do ovlaživanja eksploziva pa on nije eksplodirao.

Ipak, Katušin ima neka druga saznanja. - Ima priča da je netko vršio dominiranje, kaže.

Laić koji si je dao u zadaću pročitati i sakupiti sve podatke, pročitao je tako i izvještaj zapovjednika grupe koja je postavljala mine. - Moram reći da u pročitano nimalo ne vjerujem, kaže Laić.

Svih smeta tzv. naknadna pamet

Ono što svu trojicu smeta oko Logorišta je takozvana naknadna pamet, te osobito negiranja da 137. nije sudjelovala u akcijama ili prisvajanja zasluga za sebe same, a negiranje tuđih. Brlečić misli kako se ne može uopće govoriti da 137. nije sudjelovala u ovim akcijama, kad jest. Priče nakon rata uspoređuje s onima nakon lova i ribolova. -Laže se nakon lova, ribolova i rata, smatra zapovjednik 110.

27. studenog u Karlovcu okrugli stol o Logorištu

A da je Logorište i danas vruća tema o kojoj se ne zna sve, te da u ovih 19 godina nije napravljena cjelokupna slika akcije, pokušat će ispraviti i skorašnji okrugli stol na ovu temu.

Karlovac će naime, 27. studenog biti domaćin "Okruglog stola o Logorištu" u organizaciji Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata, a na njega su pozvani svi tadašnji učesnici akcije i njihovi predstavnici. Možda nakon 19 godina, bez prebacivanja odgovornosti i lažnih priča, ovdašnja javnost čuje istinu o Logorištu. No, drugo je pitanje je li ju spremna i prihvatiti.
Podijeli vijest s drugima: Facebook Yahoo! Buzz Yahoo! Buzz reddit digg StumbleUpon Delicious