Županija
Pripreme za izgradnju retencije na Dobri koja bi Ogulin trebala spasiti od poplava

Otkupljuje se zemljište za retenciju Ogulin

objavljeno 4.10.2017. u 9,53
og_poplava_1.JPG
  • og_poplava_1.JPG
 
Ogulin - Sljedeći tjedan u Ogulinu se nastavlja otkup zemljišta potrebnog za izgradnju retencije na rijeci Dobri koja bi Ogulin trebala spasiti od poplava.

Zemljište te nekretnine otkupljuju Hrvatske vode, a dosad je otkupljeno oko 60 posto zemljišta. Nastavak slijedi, najavljuje gradonačelnik Dalibor Domitrović.

- Nastavlja se otkup zemljišta i nekretnina kojih je 12 na lokaciji buduće retencije. Dosad su otkupljena četiri objekta, od čega je zadnji prošli tjedan, ujedno i najveći, kaže Domitrović.

Cijene zemljišta iznose 14 kn za m2 oranice, 13 kn za livadu, 12 kn za pašnjak i zemljište, a otkupljuju se i trajni nasadi i šume. U cijelom projektu angažirani su i procjenitelji. Otkup počinje 9.listopada u prostoru ogulinske Gradske knjižnice.

Buduća retencija zadržavat će vode Gornje Dobre i Vitunjčice uzvodno od Ogulina, u mjestu Hreljinu, tako da se vodeni val dovoljno dugo zadrži da se ne pretvori u poplavni, kao što je bio slučaj s posljednjim, te da kroz grad dulje protječe koritom rijeke bez izlijevanja. Investicija podrazumijeva gradnju četiriju objekata - branu, preljevnu građevinu i dva zaštitna zida, za željezničku prugu i ribogojilište, a u cijeni je i trošak premještanja 11 obiteljskih kuća, dijela dalekovoda i niskonaponske mreže na području između naselja Turkovića, Brestovca i Ogulinskog Hreljina, koje će moći primiti 6,5 milijuna prostornih metara vode.

Podijeli vijest s drugima: Facebook Yahoo! Buzz Yahoo! Buzz reddit digg StumbleUpon Delicious