Županija
Na 12. IKA-i u Tehničkoj školi Karlovac izlagalo 126 autora iz Hrvatske, BIH i Slovenije

Izložba inovacija u Karlovcu okupila 62 rada

objavljeno 30.5.2017. u 13,49
ika_1.jpg
ika_2.jpg
ika_3.jpg
ika_4.jpg
ika_5.jpg
ika_6.jpg
ika_7.jpg
  • ika_1.jpg
  • ika_2.jpg
  • ika_3.jpg
  • ika_4.jpg
  • ika_5.jpg
  • ika_6.jpg
  • ika_7.jpg
 
Karlovac - Čak dvanaesta po redu izložba inovacija u Karlovcu danas je okupila 62 vrijedna rada 126 hrvatskih, bosanskohercegovačkih i slovenskih inovatora.

Karlovačka županija može biti zadovoljna aktivnošću svojih inovatora jer u Hrvatskoj prednjači po broju inovacija, istaknuo je na otvorenju izložbe Zlatko Kuzman, predsjednik Gospodarske komore, Karlovac te dodao koliko je zadovoljan suradnjom s osnovnim, srednjim školama, ali i karlovačkim Veleučilištem.

- Suradnja koju imamo s osnovnim i srednjim školama, Veleučilištem i Poduzetničkim razvojnim centrom u Gospodarskoj komori koji je svojevrsni inkubator za mlade inovatore je garancija da ćemo nastaviti s tim i ubuduće i da možemo očekivati bolje dane za našu industriju i poduzetništvo, naglasio je Kuzman.

Posebno su se svojim radom i idejama istakli najmlađi sudionici izlobe. Riječ je o učenicima OŠ Slave Raškaj iz Ozlja. Oni su se predstavili s CNC uređajem koji gravira drvo, matematičkom igraćom konzolom i igricom Najbrži prst.

Najbrži prst je djelo više mladih inovatora, dok je CNC prošle godine sam izradio učenik 8.razreda Ivan Živčić.

- Uz pomoć ovog CNC uređaja crtate i gravirate po drvetu i papiru, a Najbrži prst je konzola za koncentraciju i razvoj motoričkih sposobnosti. Upale se oznake koje svijetle i onda morate brzo reagirati i pravu pritisnuti, pojasnio je Ivan.

Upravo je sa svojim izumom prošle godine pobijedio na državnom natjecanju iz informatike čime si je osigurao sigurno mjesto u srednjoj Tehničkoj školi, i to smjer mehatronika koji želi upisati i njegov godinu dana mlađi školski kolega, Jurica Razumić.

- Napravio sam igraću konzolu za vježbanje matematike. Ona vas uči matematiku kroz igru. Trebalo mi je mjesec dana da to napravim, a pomogao mi je i mentor Predrag Matko. Konzola vam postavi zadatak na koji morate odgovoriti kroz neku računsku operaciju, kaže Jurica.

Jurica već ima ponude na tržištu za svoju igraću konzolu, no želi je prvo usavršiti pa tek onda razraditi marketinški plan.

Podijeli vijest s drugima: Facebook Yahoo! Buzz Yahoo! Buzz reddit digg StumbleUpon Delicious