Županija

Ministarstvo opet reklo NE za MHE Barilović

objavljeno 27.6.2016. u 13,21
barilović_korana_4.JPG
barilović_korana_7.JPG
barilović_korana_6.JPG
  • barilović_korana_4.JPG
  • barilović_korana_7.JPG
  • barilović_korana_6.JPG
 
Barilović - I drugi puta Ministarstvo zaštite okoliša usvojilo je žalbu Eko Pana i Zelene akcije i poništilo rješenje Karlovačke županije za Malu hidroelektranu Barilović na rijeci Korani.

Ovoga puta Ministarstvo je utvrdilo da Karlovačka županija nije nadležna za odlučivanje o mogućem negativnom utjecaju MHE Barilović na okoliš i ekološku mrežu Natura 2000.

- S obzirom da je po novoj uredbi za svaku hidroelektranu nužno provoditi ocjenu o potrebi procjene utjacaja na okoliš koju treba voditi ministarstvo, mi smo se u ovom postupku koji je vodila županija, žalili na nadležnost postupanja. Ministarstvo je usvojilo žalbene navode Eko Pana i Zelene akcije i ukinulo rješenje županije te će sada samo, kao nadležno tijelo voditi daljnji postupak, pojašnjava Denis Frančišković koji se u Eko Panu praćenjem okolišnih postupaka u ovom slučaju bavi od 2012. godine.

Naime, nakon što je Ministarstvo još 2013. ukinulo prvo rješenje Županije o izgradnji MHE Barilović i cijela stvar završila na upravnom sudu gdje se još čeka pravomoćna odluka, pojavio se novi investitor. Iako se istu hidroelektranu ne planira graditi na istoj lokaciji, novi se projekt pokušalo podvući pod  rješenje prijašnjeg investitora unatoč tome što su se u međuvremenu promijenile zakonske okolnosti, a prije svega Korana je vraćena u ekološku mrežu Natura  2000.

- Između ostalog promijenio se i sami zahvat, odnosno njegova obilježja i lokacija tako da mi smatramo da je to potpuno novi postupak za koji procedura mora krenuti sa podnošenjem novog zahtjeva novog investitora. U tom slučaju Županija nije nadležna za postupanje.

Ništa od ovoga ne znači da izgradnje hidroelektrane u Bariloviću neće biti već da cijela stvar sada kreće iz početka. Eko Pan i Zelena akcija, najavljuje Frančišković  i dalje će biti aktivno uključeni u cijelu priču.

- I dalje ćemo iznositi svoje argumente kako bi potvrdili da cijeli taj niz planiranih hidroelektrana na rijeci Korani, osim što nije prihvatljiv za okoliš, želja i težnja svih ljudi i općina i gradova je da se rijeku očuva u prirodnom obliku, bez hidroelektrana.

Podijeli vijest s drugima: Facebook Yahoo! Buzz Yahoo! Buzz reddit digg StumbleUpon Delicious