Život oko nas
Druga ovogodišnja razmjena mladih u organizaciji LAG-a Vallis Colapis

Turci i Slovenci na razmjeni u Dugoj Resi

objavljeno 24.7.2013. u 15,56
mladi_razmjena_1.JPG
mladi_razmjena_2.JPG
mladi_razmjena_3.JPG
mladi_razmjena_4.JPG
mladi_razmjena_5.JPG
  • mladi_razmjena_1.JPG
  • mladi_razmjena_2.JPG
  • mladi_razmjena_3.JPG
  • mladi_razmjena_4.JPG
  • mladi_razmjena_5.JPG
 
Duga Resa - Ukupno 24 mladih sudjeluje u drugoj ovogodišnjoj razmjeni koju je u Dugoj Resi organizirao LAG Vallis Colapis.

Sve do 29. srpnja u gradu na Mrežnici boravi osam Turaka iz Tema Foundation, sedam Slovenaca iz KUD-a Plac s kojima se već surađivalo te devetero Dugorešana, uglavnom članova Savjeta mladih.

Kako je ova godina Godina Europskog građanstva tako su tome posvećeni i ciljevi ove razmjene mladih, pojašnjava Maja Vinski iz LAG-a.

"Ideja je bila da se povežu tri zemlje Slovenija koja je već neko vrijeme u Europskoj uniji, Hrvatska koja je sada tek ušla te Turska koja je kandidat za europsko članstvo. Iako ne govore istim jezikom ipak zajednički im je jezik tolerancije, solidarnosti, suradnje... tako da je ovo način da se naše organizacije još bolje povežu", dodaje.

Sudionici razmjene imaju brojne radionice, a dio izrađenog na temu europskog građanstva bit će izloženo i u centru grada. Danas su morali nacrtati kako bi izgledao pravi Europljanin.

"Po našim karakteristikama to je čovjek koji je obrazovan, otvoren prema novim stvarima, tolerantan, voli špricere tj. gemište, sposoban misliti svojom glavomm, ekološki osvješten, znatiželjan i tako", kaže Nikola Spudić.

Osim toga od večeras do petka, svi građani imat će priliku družiti se s mladima iz Turske i Slovenije u Demokratskom rasadniku.

"Gdje ćemo imati kulturne večeri. Večeras je kulturna večer Hrvatska, sutra je Turska i prekosutra Slovenije gdje će sudionici prikazati neke karakteristike, hranu, pića i običaje svoje zemlje. Bit će zanimljivo pa smo to odlučili napraviti u centru Duge Rese tako da ako će ljudi biti zainteresirani neka dođu i vide kako radimo te razmjene mladih", kaže Vinski.

U Demokratskom rasadniku (Pučko otvoreno učilište) kulturne večeri započinju oko 20 i 30 sati.

Podijeli vijest s drugima: Facebook Yahoo! Buzz Yahoo! Buzz reddit digg StumbleUpon Delicious