Školstvo
Meteorološki dan i 15. godina GLOBE-a obilježeno u karlovačkoj Šumarsko drvodjeljskoj školi

Meteorologiju trebaju sve ljudske djelatnosti

objavljeno 23.3.2012. u 16,15
meteorolog_1.jpg
meteorolog_2.jpg
meteorolog_3.jpg
meteorolog_4.jpg
meteorolog_5.jpg
meteorolog_6.jpg
  • meteorolog_1.jpg
  • meteorolog_2.jpg
  • meteorolog_3.jpg
  • meteorolog_4.jpg
  • meteorolog_5.jpg
  • meteorolog_6.jpg
 
Karlovac - Karlovačka Šumarsko drvodjeljska škola obilježila je Svjetski meteorološki dan s obzirom da jedina u Hrvatskoj obrazuje meteorološke tehničare.

Uz to ova škola je prva ušla u Globe program, pa je danas obilježena i 15.-godišnjica kontinuiranih mjerenja.

Kako je pojasnila profesorica Ivana Čordašev, podatke koje su kroz to vrijeme prikupili bilo bi zanimljivo analizirati jer relevantni su pokazatelji i to ne samo klimatološki.

"Ono što je važno da mi 15 godina imamo neprekidna mjerenja. Globe obuhvaća mjerenja kompletne atmosfere, znači tlo, voda, zrak. Mi smo pokušali obuhvatiti sve i mislim da smo uspjeli jer smo Šumarsko drvodjeljska škola tako da dobar dio šumara pokriva i pedologiju i dendrologiju, a mi pokrivamo od temperature vode, zraka, tlaka zraka, vlage... To su podaci koje neprekidno učenici mjere", kaže prof. Čordašev.

Inače, u Šumarskoj se školi za meteorološke tehničare obrazuje 50-ak učenika. Oni su danas posjetiteljima iz osnovnih škola bili vodiči i prezentatori na nekoliko radionica. Posebno zanimljiva bila je ona na kojoj su učenici mogli vidjeti kako se radi i prezentirati vremenska prognoza. Četvrti razred Osnovne škole Grabrik uvjerio se da je to zanimljivo, ali ne baš uvijek i lako.

A radionice koje su pak danas održali predstavnici Državnog hidrometeorloškog zavoda imale su, među ostalim cilj buduće meteorološke tehničare uvjeriti da ostanu u izabranom zanimanju.

"Kod meteorologije je bitno prepoznati da je ona važna za gotovo sve ljudske djelatnosti. Zapravo ne možete gotovo ni jednu ljudsku aktivnost planirati bez da znate nešto o vremenu odnosno sigurno će vam ta aktivnost biti uspješnija ako to napravite uz pomoć meteoroloških informacija", kaže Kornelija Špoler Čanić iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Uz to učenicima su pokazali i kako jednostavno i uz svima dostupne i jeftine materijale izraditi meteorološka pomagala ili pokuse. O tome je tim kojeg čine Dubravka Rasol, Kornelija Špoler Čanić, Kristian Horvath i Krešimir Čanić napisao i knjigu "Mali meteorolog" koju je izdala Školska knjiga i koja je preporučena za korištenje u nastavi četvrtih razreda osnovnih škola.

Podijeli vijest s drugima: Facebook Yahoo! Buzz Yahoo! Buzz reddit digg StumbleUpon Delicious