Županija
Počela obnova drvenog mosta preko rijeke Dobre

Novi most u Tomašnici do Božića

objavljeno 22.8.2017. u 12,56
most_zadobarje_tomašnica_1.JPG
most_zadobarje_tomašnica_2.JPG
most_zadobarje_tomašnica_3.JPG
most_zadobarje_tomašnica_4.JPG
most_zadobarje_tomašnica_5.JPG
most_zadobarje_tomašnica_6.JPG
most_zadobarje_tomašnica_7.JPG
  • most_zadobarje_tomašnica_1.JPG
  • most_zadobarje_tomašnica_2.JPG
  • most_zadobarje_tomašnica_3.JPG
  • most_zadobarje_tomašnica_4.JPG
  • most_zadobarje_tomašnica_5.JPG
  • most_zadobarje_tomašnica_6.JPG
  • most_zadobarje_tomašnica_7.JPG
 
Duga Resa, Ozalj - Već za Božić stanovnici ozaljske Tomašnice i karlovačkog Zadobarja, ali i svi ostali koji gravitiraju drvenom mostu preko rijeke Dobre, prelazit će preko u potpunosti rekonstruiranog mosta.

Najavio je to ravnatelj Županijske uprave za ceste Stjepan Turković na današnjem otvorenju radova.

- Zadani okvir trajanja radova je šest mjeseci, ali zaista držim da će tvrtka Apex-ing ove radove izvršiti do Božića kako bi stanovnici ovih naših naselja do Božića i za Novu godinu mogli hodati novoobnovljenim mostom. Postavit će mo četiri armirano - betonska nosača na koje će doći nosivi stupovi koji će biti dio nove konstrukcije. Potrošit ćemo oko 65 kubika hrastove građe, 25 kubika betona i nešto više od 10 tona željeza. Sve ćemo to ugraditi kako bi ovaj most napokon bio siguran.

Nosivost mosta nakon obnove bit će 30 tona i njime će osim pješaka moći i vozila. Zadovoljni su time stanovnici posebno oni iz Tomašnice kojima je on jedina brza veza za Karlovac kojem, iako žive na ozaljskom području, ipak više gravitiraju.

Dok će trajati obnova djeca koja idu u zadobarsku područnu školu morat će okolnim putem koji je barem 6 do 10 kilometara duži. Županija bi u tom periodu trebala učenicima osigurati prijevoz.

Most preko rijeke Dobre u Tomašnici dug je 45 metara i star 36 godina. Ako će biti primjereno održavan, nakon obnove mogao bi trajati i stotinu godina, čulo se danas.

U interesu je to i čelnicima Karlovca i Ozlja te županije koji će ovaj projekt zajednički isfinancirati. Jer, kako je naglasio župan Damir Jelić, po isplativosti za ovaj most nikada ne bismo mogli povući novac iz Europske unije.

Zato su udružili kune iz svojih proračuna što bi trebao biti model i za ostale mostove u Karlovačkoj županiji koji čekaju na obnovu. Jedan od njih je i pontonac u Zvečaju. Dobra vijest je da će i on uskoro biti obnovljen.

- U Općini Generalski Stol smo pronašli partnera, tender za taj most ide u ponedjeljak, a vrlo brzo za nekih 45 dana očekujemo da će i tamo početi radovi, najavio je ravnatelj ŽUC-a.

Isto tako, gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić vjeruje da će vrlo brzo početi i obnova mosta preko Kupe u Gornjem Pokupju - projekt koji se već godinama s nestrpljenjem iščekuje. Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić podsjetio je pak da je i most u Hrnetiću zatvoren zbog lošeg stanja te da se također i tamo očekuje njegova skora rekonstrukcija.

Podijeli vijest s drugima: Facebook Yahoo! Buzz Yahoo! Buzz reddit digg StumbleUpon Delicious