Kultura

Dado s Radio Mrežnice objavio drugu knjigu

objavljeno 21.11.2014. u 14,52
knjiga_dado.jpg
  • knjiga_dado.jpg
 
Karlovac - "Poćupali se maćki" naziv je nove, druge po redu knjige našeg radijskog voditelja Damira Valenta Dade.

Kao i prva knjiga "Ministranti vanjskih poslova" koja je izašla prije dvije i pol godine i ova sada sadrži (o)blogove koje Dado svaki tjedan piše na portalu Radio Mrežnice.

"Razlika ima dosta u knjigama iako je osnova ista - to su (o)blozi koje pišem na RM portalu. U prvoj knjizi smo skupili sve ono što je bilo napisano od 2005. do 2009., a onda od 2009. do 2013. stalo je u ovu novu knjigu. Ima 89 priča što je u odnosu na 66 u prvoj knjizi značajno više", kaže Dado.

Iako se na prvi pogled čini kao tiskarska pogreška, naslov je ipak napisan točno.

"Zove se 'Poćupali se maćki' zato što u Knez Gorici i Vukmanići, u te dvije župe, postoji jedan sleng kojeg nema nigdje. Vuče svoje korjene iz Gorskog kotara odakle je taj narod i stigao, a u stvari se mi s tim slengom možemo ponašati kao amiši u Americi jer smo potpuno različiti. Taj "Poćupali se maćki" je napisan gramatički netočno budući da u hrvatskom jeziku nema srednjeg, ni mekog ni tvrdog Ć, kojeg mi izgovaramo", objašnjava Dado.

A među 89 priča objavljenih na 229 stranica, Dado posebno izdvaja dvije.

"Uvodnu koja govori upravo o načinu na koji govore stanovnici Vukmanića i Knez Gorice te priču "Slow hand". Radi se o stvarnom događaju kojeg sam romansirao točnije o gramofonskoj ploči koju su uzeli iz mog doma u Domovinskom ratu", preporučuje Dado.

Iako se knjigu ne sudi po koricama, knjigu "Poćupali se maćki" možete slobodno jer nasmijat ćete se čim je uzmete u ruku zbog karikature na naslovnici.

"Mački se boksaju. Veći mačak, 'mačak Kličko' koji je upravo nokautirao ima i moje lice. Naslovnicu je iz ideje u djelo proveo Neven Cetinjanin, karlovački umjetnik", dodaje Dado.

A obilje humora, ali nerijetko i sarkazma i inače je karakteristika Dadinih tekstova, pa smijeha neće nedostajati niti kod čitanja.

Knjiga će prvo biti promovirana u Dugoj Resi, 27. studenog u 18 sati u Demokratskom rasadniku, a potom i u Karlovcu 4. prosinca u Ilirskoj dvorani.

Podijeli vijest s drugima: Facebook Yahoo! Buzz Yahoo! Buzz reddit digg StumbleUpon Delicious