Život oko nas
Kako se i u trećoj životnoj dobi zaštiti od prevaranata educirat će policija

"Zlatna jesen" za zaštitu od prevaranata

objavljeno 19.9.2013. u 12,17
zlatna_jesen_3.JPG
zlatna_jesen_2.JPG
zlatna_jesen_1.JPG
  • zlatna_jesen_3.JPG
  • zlatna_jesen_2.JPG
  • zlatna_jesen_1.JPG
 
Karlovac - "Zlatna jesen" – novi je preventivni program PU karlovačke kojim žele zaštiti stanovnike treće životne dobi od prevaranata.

Kako je pojasnila Anita Gračan, trend kaznenih djela u kojima žrtve budu starije osobe je u porastu.

"Unutar tri godine evidentirano je 65 kaznenih djela počinjenih na štetu osoba treće životne dobi", navodi Gračan.

Od toga najviše, čak 31 posto, su prijevare u kojima starije osobe uglavnom ostaju bez novca. Jedan takav slučaj zabilježen je i jučer – kada je dvoje supružnika pristalo na masažu. Dok su ih dvije osobe masirale, treća je ukrala novac.

Sve su češći i slučajevi trganja lančića sa vratova starijih Karlovčanki, a sve navedeno razlog je zbog kojeg je PU karlovačka pokrenula ovaj preventivni projekt.

Starije osobe vrlo su lakovjerne, upozorava Gračan.

"Prevaranti se često predstavljaju kao policijski službenici ili sudski izvršitelji te djelatnici HEP-a, plinare, vodovoda i sličnih poduzeća. Na takve informacije ne bi trebali nasjedati jer pravi djelatnici koji dolaze oni se prethodno najave i uvijek će pokazati svoju službenu iskaznicu", pojašnjava Gračan.

Kako ne bi vjerovale baš svakome tko im pokuca na vrata, osobe treće životne dobi educirat će se upravo zahvaljujući projektu Zlatna jesen kojeg PU karlovačka provodi u suradnji s Maticom umirovljenika. 

Kako se zaštiti građani će moći doznati iz letka, ali i na predavanjima koja će biti organizirana na području cijele županije te u Domu umirovljenika, odnosno na mjestima okupljanja stanovnika treće životne dobi.

Prvo predavanje, najavio je predsjednik karlovačke Matice Nikola Marijanić, bit će u ponedjeljak 23. rujna u 18 sati u prostorijama Matice umirovljenika na Mažuranićevoj obali. Potom slijedi predavanje u Dugoj Resu, 27. rujna u Demokratskom rasadniku.

Podijeli vijest s drugima: Facebook Yahoo! Buzz Yahoo! Buzz reddit digg StumbleUpon Delicious