Karlovac
U karlovačkim osnovnim školama zabranjeni mobiteli, ali djeca ne poštuju pravila

Sve veći broj djece ovisan o mobitelima

objavljeno 17.2.2017. u 10,10
novanbff_generacija.jpg
  • novanbff_generacija.jpg
 
Karlovac - Psiholozi upozoravaju kako se povećava broj djece ovisne o upotrebi mobilnih telefona. Dječaci su ovisni o igricama, a djevojčice o chatu na društvenim mrežama.

Pedagoginja Maja Janjiš iz OŠ Braće Seljan potvrđuje kako i u školi u kojoj radi velik broj djece mnogo vremena provodi družeći se s mobitelom.

- U našoj školi oduzimamo učenicima mobitele ako ometaju nastavu. Često javno objavljuju na društvenim mrežama pa su opterećeni lajkovima i komentarima koji neprestano stižu i tijekom nastave, rekla je Janjiš.

U osnovnim školama grada Karlovca vlada pravilo: ukoliko djeca koriste mobilne telefone tijekom nastave i ometaju druge učenike i učitelje, mobitel im se oduzima sve dok roditelj ne dođe po njega.

To nam je rekla i ravnateljica Marijana Pavičić iz OŠ Dragojle Jarnjević.

- Već u rujnu upoznajemo i roditelje i djecu s pravilima o nenošenju mobitela u školu, ističe Pavičić.

Bez obzira na pravila, djeca i dalje koriste mobilne telefone i nerijetko u tome pretjeraju.

Djeca se ne druže, nego žive u iluzornom svijetu

Ravnateljica Pavičić zaključuje kako ih to otuđuje. Djeca se na školskom hodniku ne druže, nego žive u iluzornom svijetu Facebooka, kaže.

U anketi, građani Duge Rese također smatraju da djeca pretjeruju i da bi bilo dobro koristiti mobitele u edukativne svrhe, a više se družiti s vršnjacima.

Neki smatraju da ih ne treba koristiti dok su s vršnjacima. Dok drugi misle da je dobro koristiti mobitele ako nešto istažuju ili uče. Neki su pak mišljenja da pretjeruju i da je u njihovom životu sve manje verbalne komunikacije.

Kako bilo, klinci definitivno previše vremena provode gledajući u mobitele. Na potezu su roditelji koji bi trebali "odrezati" i svoju djecu povesti na pravi put. 

Podijeli vijest s drugima: Facebook Yahoo! Buzz Yahoo! Buzz reddit digg StumbleUpon Delicious