Županija
Karlovačka županija voli biomasu

Najviše biomase koristi se u Karl. županiji

objavljeno 17.2.2017. u 15,38
zelena_rh 01.JPG
zelena_rh 02.JPG
  • zelena_rh 01.JPG
  • zelena_rh 02.JPG
 
Karlovac - Karlovačka županija je apsolutni lider u korištenju biomase u Hrvatskoj, rekao je danas u Uredu župana ravnatelj REGEA-e Julije Domac na predstavljanju projekta Zelena Hrvatska.

Prelazak na obnovljive izvore energije u Karlovačkoj se županiji provode od 2009., a intenzivnije od 2013. od kada se bilježe i odlični rezultati, naglasio je župan Ivan Vučić.

- Od 2013. u tri realizirana investicijska projekta kotlovnica na biomasu, ukupne vrijednosti 3,7 milijuna kuna od čega je 1,6 milijuna vlastitih sredstava, ostvarene su uštede i do 70 posto.

Prelazak na biomasu Vučić je najavio i za blok zgrada, sjedište županije, u Vranyczanyevoj ulici. Slijede još dva velika projekta u Srednjoj školi Duga Resa i Ogulinu.

- Krećemo u treću odnosno četvrtu investiciju. Na redu je Srednja škola Duga Resa i taj će projekt biti financiran 85 posto iz europskih bespovratnih sredstava iz INTERREG programa Hrvatska - BiH - Crna Gora. Istkanuo bih da je taj projekt drugi najbolji od svih prijavljenih u ovom natječaju. Vodimo ga mi u REGEA-i, rekao je Domac.

Naglasio je da se dobre investicije iz Karlovačke županije sele dalje kroz izvoz znanja.

- Mi smo također pred potpisom ugovora s Europskom bankom za obnovu i razvitak (EBRD) gdje se traži da se takav model poticanja, koji mi imamo ovdje u Karlovačkoj županiji, razradi za Bosnu, Kosovo i Makedoniju. Nije samo da se instalira da se investira, što je pohvalno, nego se i to znanje nas i naših stručnjaka poslije koristi u regiji što je jako bitno. Ovim rezultatima odgovorno tvrdim da je Karlovačka županija apsolutni lider u korištenju biomase u Republici Hrvatskoj i šteta je što druge županije ne koriste činjenicu da je Hrvatska gotovo 50 posto pokrivena šumom.

Do sada je u Karlovačkoj županiji ugrađeno i više od 170 manjih peći na pelete u domaćinstvui što su, dodao je Domac također sjajni rezultati.

Podijeli vijest s drugima: Facebook Yahoo! Buzz Yahoo! Buzz reddit digg StumbleUpon Delicious