Sjećanje na Šebetića, donatora bolnice

objavljeno 16.1.2017. u 18,03
bdm_šebedić_1.JPG
bdm_šebedić_2.JPG
  • bdm_šebedić_1.JPG
  • bdm_šebedić_2.JPG
 
Karlovac - Misu zadušnicu za Nikolu Šebetića, jednog od najznačajnijih karlovačkih dobrotvora, predvodio je danas mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa u župnoj crkvi BDM Snježne na Dubovcu na čijem se zidu nalazi spomen ploča ovom dobrotvoru.

 U prigodnoj homiliji dr. Vlado Mikšić kazao je kako Nikola Šebetić nije imao potomaka, te je nakon smrti sav svoj imetak i posjed ostavio za izgradnju ubožnice i Gradske javne bolnice na Dubovcu. Takva njegova odluka morala je imala utemeljenost upravo u kršćanskom promišljanju brige za svoje bližnje istaknuo je dr. Mikšić opisujući slike iz života karlovačkog dobrotvora. Na zemljištu Nikole Šebetića 1846. godine izgrađena je bolnica na Dubovcu kao jednokatnica, a 1883. godine dograđen je još jedan kat.

Kasnije je zbog potrebe i razvoja struke bolnica preseljena na današnju lokaciju na Švarči i danas je to jedna suvremena ustanova koja brine za sve potrebite u našoj županiji, ali i šire. Bolnica je bila koncipirana za 650 kreveta, tijekom godina je rasla, razvijala se i usavršavala. Danas ima 856 zaposlenih osoba raznih stručnih sprema i specijalnosti. -Imamo 297 akutnih kreveta i stotinjak kreveta dnevne bolnice, kazao je ravnatelj OB Karlovac prim. Ervin Jančić prigodom polaganja vijenca kod spomen ploče Nikoli Šebetiću na zidu župne crkve na Dubovcu.

 

 

 

 

Podijeli vijest s drugima: Facebook Yahoo! Buzz Yahoo! Buzz reddit digg StumbleUpon Delicious