Županija
Odlazak intelektualca, nakladnika, publicista

Goldstein je bio karlovački gimnazijalac

objavljeno 14.9.2017. u 8,56
SLAVACff.JPG
  • SLAVACff.JPG
 
Karlovac - Umro je još jedan velikan hrvatske kulture uz čije će se ime uvijek povezivati Karlovac. Slavko Goldstein iako rođen u Sarajevu, svoje je djetinjstvo i mladost proveo upravo u gradu na 4 rijeke gdje je njegov otac imao trgovinu s knjigama.

- Slavko Goldstein rođen je 1928. u Sarajevu. Djetinjstvo je proveo u Karlovcu gdje mu je otac, Ivo, bio trgovac knjigama. Maturirao je na karlovačkoj Gimnaziji 1947. nakon što je došao iz Partizana u koje je pobjegao početkom Drugog svjetskog rata, poslije smrti oca zajedno s majkom i bratom, objašnjava profesorica povijesti karlovačke Gimnazije, Natalija Jadrić

Poslije rata Goldstein je jedno vrijeme živio u Izraelu, a u Zagrebu je studirao književnost i filozofiju. Radio je i kao novinar, te u Jadran filmu, a bio je jedan od osnivača Vjesnika u srijedu i urednik Vjesnika.

Slavko je bio istaknuti urednik, publicist, nakladnik i intelektualac.

Uz svog brata, bio je također, jedan od osnivača HSLS-a.

Utemeljitelj je naklada Liber i Novi Liber, a bio je predsjednik Židovske općine u Zagrebu te Kulturnog društva Miroslav Šalom Freiberger.

Goldstein je tijekom života uredio više od 150 knjiga, a kao nakladnik radio je na još oko 400 naslova. Bio je predsjednik Savjeta Spomen-područja Jasenovac.

Podijeli vijest s drugima: Facebook Yahoo! Buzz Yahoo! Buzz reddit digg StumbleUpon Delicious