Županija
Otvorenje filmske revije i festivala povuklo i neka stara pitanja o Karlovcu gradu bez kina

"Želimo da idući festival bude u kinu"

objavljeno 13.9.2017. u 8,18
Ivan Aleksic otvara Reviju i Festival1.jpg
Tonci_Gacina_Marija_Ratkovic_Vidakovic1.jpg
Andreja_Navijalic_Damir_Jelic1.jpg
Otvaranje1.jpg
  • Ivan Aleksic otvara Reviju i Festival1.jpg
  • Tonci_Gacina_Marija_Ratkovic_Vidakovic1.jpg
  • Andreja_Navijalic_Damir_Jelic1.jpg
  • Otvaranje1.jpg
 
Karlovac - Ovo je fantastična priča; Karlovac više ne može bez Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala; Užitak je vidjeti koliko ovaj festival ima energije, pravo srce i ljubav prema kinu, predvođen mladima... samo su neki od komentara koji su se mogli čuti sinoć na svečanom otvorenju 22. Filmske revije mladeži i 10. Four River film festivala u Zorin domu.

Rezanjem filmske vrpce otvorio ga je prošlogodišnji pobjednik Ivan Aleksić sretan što je ponovo u Karlovcu. Zbog prilike da predstave svoj film i činjenice da su uopće ušli u konkurenciju, jer podsjetimo od ukupno prijavljenih 1013 filmova samo 71 se natječe, sretni su i mladi filmaši iz Pazina Ana i Berto.

U Karlovcu su prvi puta i predstavit će se s dva filma - dokumentarnim filmom i slobodnim stilom.

- Super je priznanje što smo prošli dalje, ne znamo što očekivati, ali vjerujemo da će sve biti pozitivno i da ćemo se dobro zabaviti, kažu.

Antonino iz Italije nema film. On je član Malog žirija ili bolje rečeno mladog žirija. Naime, u Malom žiriju je 30 mladih iz Mađarske, Njemačke, Makedonije, Italije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i BiH koji će odlučiti o sedam nagrada: Žutoj zastavi - za promicanje nenasilja, najboljem glumcu, glumici, scenaristi, redatelju, snimatelju i montažeru. - Tek smo na početku, ali očekujem da ću jako uživati, kaže Antonino.

Energija mladih ljudi ovdje je nevjerojatna

Veliki žiri ima tri člana: glumca Franu Mašković koji stiže prvi put, starog znanca nekadašnjeg pobjednika Filmske revije danas filmaša Luku Hrgovića te iz Londona s Britanskog filmskog instituta Alison McCloskey koja je u Karlovcu drugi puta.

Gledanje 71 filma bit će pravi izazov. - Još veći izabrati najbolje, kažu.

- Lako je žirirati starije, ali mislim da su mladi puno slobodniji i kreativniji. Velika je odgovornost, probat ćemo biti objektivni, važna je tehnička razina, ali i priča koju pričaju.

- Energija ovog festivala je nevjerojatna. Lijepo je mladima pokazati kako voditi jedan ovakav događaj, ali vidjeti ih kako preuzimaju kontrolu s takvom samouvjerenošću, radošću i ljubavi prema kinu je pravi užitak, naglasila je McCloskey.

I 11. godinu, koliko je žutog tepiha u Karlovcu, problem nedostatka kina nije riješen

Karlovac, Filmska revija mladeži i Four River Film Festival jedinstvena je simbioza koja funkcionira već 11 godina, naglasila je pak koordinatorica Revije i Festivala Marija Ratković Vidaković. Svake godine prikaže se 420 minuta srednjoškolskog filma, popratni program je prebogat, a budžet uvijek isti.

Više od toga da imaju veći proračun u Kinoklubu Karlovac priželjkuju da se već iduće godine Revija i Festival održe u pravoj kinodvorani.

- Nije bitno u kojem kinu, naravno da bih htjela da je to Kino Edison, ali Karlovcu treba kino. Žalosno je da je svih 11 godina koliko organiziramo Reviju i Festival je Karlovac bez kina. Mislim da bi to bila pobjeda ne samo Kinokluba nego i svih udruga koje se bave filmom, a sve ih je više. Neki mladi koji sada ulaze u te akcije  bili su u vrtiću kada smo mi kretali. To govori dovoljno koliko taj problem dugo traje, naglasila je Ratković Vidaković. 

Kino Edison bi trebao biti muzej filma gdje bi Kinoklub trebao imati svoje sjedište, gdje bi čitava atmosfera tog kafića bila retro atmosfera filmske vrpce, a samo kino s modernom tehnologijom i filmovima od niskobudžetnih do blockbustera - vizija je župana Damira Jelića. Priča je na pola puta, ističe, a županija će pomoći koliko će moći.

- Županija se mora naći u tom projektu jer ovaj centar će biti važan za čitavu županiju.

Danas počinje natjecateljski dio programa. Projekcije su u 9:30 te u 12 sati danas, sutra i u petak. Bit će prikazani svi filmovi u konkurenciji. Večernja projekcija koja je trebala biti održana uz Mrežnicu, prebačena je u Zorin dom.

Također danas, u sklopu programa Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima predstavljen je filmski kamp „Film Smoothie” iz Slovenije. U 10 sati i u 12 sati su Gradskom muzeju bit će održan program Najbolje iz dječje filmske kuhinje, i to s temama Ja i svijet oko mene te Prijateljstvo. U 12 sati uslijedit će i predstavljanje Ljetne škole filma Gunja u sklopu programa Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima.  U 17 sati u GK Zorin dom bit će održan radionički program „Work in progress“ koji se održava u suradnji s Relativity školom iz Los Angelesa; taj je program namijenjen filmovima koji ulaze u postprodukcijsku fazu. Večernji program počinje u 20.30 sati, održat će se u GK Zorin dom, a uključuje autorsku večer s Čejen Černić te projekciju filma Dan bez imena Teone Strugar Mitevske.
Podijeli vijest s drugima: Facebook Yahoo! Buzz Yahoo! Buzz reddit digg StumbleUpon Delicious