Županija
Deset novih nebeskih tijela otkriveno sa Zvjezdarnice Višnjan

Učenici na Višnjanu pronašli nove asteroide

objavljeno 13.9.2017. u 5,45
asteroidi 01.jpg
asteroidi 02.jpg
asteroidi 03.jpg
  • asteroidi 01.jpg
  • asteroidi 02.jpg
  • asteroidi 03.jpg
 
Karlovac - U Sunčevu sustavu, u sazviježđu Vodenjaka pronađeno je 10 novih asteroida – malih planeta - dimenzija planine odnosno oko jednog kilometra u promjeru. Novo je to otkriće Zvjezdarnice Višnjan u kojem je sudjelovala i učenica Gimnazije Karlovac Sonja Škvorc.

Ona je bila jedna od devet sudionika (učenika i mentora) ovogodišnje međunarodne Višnjanske škole astronomije. Učenici su teleskopom od jednog metra, s nove astronomske osmatračnice u Tičanu, pratili opasne asteroide kada su pronašli prvih pet, a potom i preostalih pet nebeskih tijela.

U otkrićima su sudjelovali sudionici međunarodne škole "Visnjan School of Astronomy": Enrico Pettarin (I), Božidar Obradović (SRB), Luka Rakijar, Sonja Škvorc,  Vid Opačić, Danko Marušić, Gregor Kervina (SLO), Fran Hrženjak  i  Korado Korlević

Da se doista radi o novopronađenim asteroidima potvrđeno je iz centra za mala tijela Međunarodne astronomske unije. Niti jedan od njih nije opasan. Većina spada u "Glavni pojas" i u stabilnim su stazama oko Sunca.
Tijekom ove godine asteroidima će biti izmjeren položaj kako bi im se bolje odredila putanja i kako bi ih se moglo pronaći i iduće godine. Bit će im i vrlo precizno  određena staza.
    
-  Iako mi je bilo zanimljivo kontrolirati teleskop, primarno sam mjerila objekte. Osim samog mjerenja, kontrolirala  sam karte predviđenih položaja objekata i uspoređivala putanje novopronađenih objekata s objektima iz kataloga. Dnevni raspored mi nije predstavljao problem, tako da sam nakon dva dana u Višnjanu prihvatila doručak u 2 ujutro kao nešto prirodno, rekla je Sonja nakon dvotjednog boravka na školi. Nada se da će i dogodine moći biti dio ovog projekta.

Podijeli vijest s drugima: Facebook Yahoo! Buzz Yahoo! Buzz reddit digg StumbleUpon Delicious