Županija
Iako mali broj djece oboli od malignih bolesti, svako dijete je previše

Mjesec svijesti o malignim bolestima djece

objavljeno 12.9.2017. u 14,49
Karlovac - U mjesecu rujnu obilježava se podizanje svijesti o mlaignim oboljenjima kod djece. Iako su ona rijetka, svako dijete koje oboli je previše.

 - Na sreću, nisu to česte bolesti. Ne vidimo ih često, ali svaka je previše. Na području Karlovačke županije prošle godine smo imali jedno oboljelo dijete, no i to je previše. Željeli bismo da se to nikome ne događa, pogotovo ne djeci s obzirom da je taj put koji moraju proći vrlo težak, ističe liječnica Marija Spajić iz Opće bolnice Karlovac.

Uzroci malignih bolesti su brojni

Uzroci su razni, od načina života, prehrane, virusa do genetske predispozicije gdje je dokazano da neke obitelji generacijski obolijevaju od malignih bolesti. Upravo iz tog razloga liječnici savjetuju što češće kontrole i sistematske preglede. Kada roditelj prepozna simpotme maligne bolesti, na žalost, sve je manja nada u izlječenje.

- Svakom djetetu se individualno, ovisno o njegovom odgovoru na terapiju citostaticima podešava doza. Postoji mogućnost da neko dijete ne odgovori dovoljno dobro na nekakav citostatik koji je u protokolu ili reagira prejako, što sve može biti preopterećenje za organizam pa se ta terapija mora prilagoditi i modificirati, upozorava liječnica Spajić.

Najveći broj djece se uspješno izliječi

Iako, ono što ulijeva nadu jest činjenica da najveći broj djece koja obole od maligne bolesti uspije pobijediti opaku bolest.

-Za svaku malignu bolest postoji dob kada se najbolje liječi. Sve ovisi o tome kada se pojavljuje. Postoje maligne bolesti i tumori koji se puno bolje liječe ako se jave u ranijoj životnoj dobi. Za neke tumore postoji i spontana regresija, tj. spontano povlačenje. No, na to se ne treba računati. Kroz svoju dugogodišnju praksu sam vidjela da roditelji znaju gadno pogriješiti ako se uzdaju u takvu mogućnost, poručuje Spajić.

Najbolji način preventive i borbe protiv malignih bolesti, pogotovo u dječjoj dobi da imaju što bolji i češći kontakt s liječnikom, da što češće šalju djecu na preglede, pogotovo sistematske, ali i kontrole.

Podijeli vijest s drugima: Facebook Yahoo! Buzz Yahoo! Buzz reddit digg StumbleUpon Delicious