Županija
Danas održana tribina o stanju dugoreških platana, s brojnim sudionicima i različitim mišljenjima

Opasne platane ukloniti, ostale ispitati

objavljeno 12.11.2013. u 14,35
platane_rasprava_2.JPG
platane_rasprava_1.JPG
platane_rasprava_3.JPG
platane_rasprava_4.JPG
platane_rasprava_5.JPG
  • platane_rasprava_2.JPG
  • platane_rasprava_1.JPG
  • platane_rasprava_3.JPG
  • platane_rasprava_4.JPG
  • platane_rasprava_5.JPG
 
Duga Resa - Opasne platane ukloniti, a ostalima ispitati stanje odnosno čvrstoću krošanja i orezati ih, glasio bi ukratko zaključak današnje tribine o dugoreškim platanama u Kasaru. Možda već sljedeće godine ako Grad za to iznađe novaca i "ubaci" u proračun.

Prijedlog je to i Borisa Liovića iz Šumarskog instituta u Jastrebarskom koji je danas u Dugoj Resi predočio zdravstveno stanje stabala po kojima je Kasar, ali i Duga Resa prepoznatljiva.

5 godina stara studija tek sad pred Dugorešanima

Dugoreške platane iznimno su visoke, no njihovo uklanjanje, pa  sadnja drugog drveća, a sve bez rekonstrukcije ulice nisu rješenje, čulo se.

Za Denisa Frančiškovića iz Eko Pana žalosno je što studija o stanju drveća, pa i platana u Dugoj Resi  postoji već 5 godina, a građani Duge Rese o tome čuju 5 godina kasnije.- To je odgovornost vodstva grada i Komunalnog poduzeća. Sada smo tu gdje jesmo, ali pitam vas, što se radilo pet zadnjih godina po pitanju ove studije? Ovakvo stanje platana posljedica je nebrige, neodržavanja i neorezivanja, smatra Frančišković. Dodaje da su stabla živa bića, da imaju utjecaj na okoliš, ali i da se u ovoj priči treba planirati dugoročno.

Komunalno je orezivalo stručno

Naravno, kritike iz EKO Pana nisu dobrodošle u dugoreškom Komunalnom u čiju obranu staje tehnički direktor Željko Kučinić. Tvrdi: -  Netočno je da platane nisu orezivane, sve je rađeno uz savjet šumarskih stručnjaka, a Komunalno je svaku godinu pisalo Gradu i govorilo o problemu te Grad pitalo za sredstva i orezivanje. Za njega platane treba ukloniti, i to još jučer, kako je rekao.

Stanar Tutek: Dobrodošli u Kasar za nevremena

O tome kako Kasarčani žive s platanama govorio je i Vjekoslav Tutek. - Živim u Kasaru, malo dalje od najveće platane, za nas stanare važno je da nam ne vise nad glavom. One su jako alergogene, tu ima stotinjak djece, a najgore je kod zgrade broj 8. Te platane ulijevaju strah i neće nam nedostajati, objasnio je pa pozvao ljude da dođu u Kasar za sljedećeg nevremena. Rekao je kako je baš stigao s intervencija u Zagrebu gdje je nevrijeme porušilo brojna stabla.

Dogradonačelnik Boljar: Maksimalno se radi i vodi briga o krajobrazu Duge Rese, pogledajte dva ulaza u grad

Kritike o neradu "taknule" su i dogradonačelnika Tomislava Boljara koji kaže "da ne može prihvatiti da se ne događa ništa, jer se na krajobrazu Duge Rese maksimalno radi, planski i odgovorno vodi se briga o krajobrazu. Dodaje da su oba ulaza u grad uređena, a dokaz ozbiljnosti je i Trg kralja Tomislava kojeg će, bude li novaca, urediti. - Gradu nije u interesu rušiti stabla, dodao je.

'Platane su nam za sve krive'
Na upit kada bi se opasna ili opasne platane mogle ukloniti, a ostale orezati, pročelnik Rakočević objasnio je da je riječ o novcima koje treba iznaći. - Radi se proračun, ako uspijemo ubaciti i iznaći ta sredstva, znači, sljedeće godine.

Petar Bišćan, Dugorešanima poznat po brizi za starinu i vrijednosti ovog kraja tvrdi da se u "Dugoj Resi sve ruši, stabla, zgrade, a da su platane za sve krive. Hoće li nakon ovog nevremena po Zagrebu i tamo se rušiti sva stabla? Stabla treba orezati, očuvati, smatra.

 A mnoge je zanimalo i što će biti s deblima platana koje će se ukloniti s obzirom na ogrijevnu vrijednost. "Nemojte da bude kao u Karlovcu pa da ispiljeno drvo završi u privatnom dvorištu za ogrjev", rekao je Frančišković. No, kako se čulo, ukoliko se uklone, platane će vjerojatno biti date stanovnicima Kasara,iako nemaju veliku ogrjevnu vrijednost.

'U Francuskoj je poginuo ministar pod drvom, mislite da su zbog toga rušili drveće?'
Zanimljivo je da je na današnjoj tribini bio prisutan tek jedan gradski vijećnik, Pero Rukavina, a ekološka aktivistica i vijećnica Blaženka Petrak, kako se čulo, nije mogla doći jer se nalazi u Južnoafričkoj republici. Bila su tu dvojica dogradonačelnika, te direktori Čistoće i Komunanog, uz predstavnike EKO Pana.

No, rasprava o platanama i uopće rušenju zasmetala je na kraju jednom sudioniku. Stariji gospodin koji je "rođen pod krošnjom te platane", a već dugi niz godina živi u Francuskoj, rekao je pred predvorjem Kina, i to vidno uzrujan,  da bi Gradu bilo pametnije da organizira nešto kako bi se riješila nezaposlenost, a ne ovakve teme. .- Drva se trebaju zaštititi, to je moje drvo, drvo mog djeda. Ja bih rekao ovom gospodinu koji priča o opasnosti platana, da je jedan ministar poginuo u autu jer je palo drvo. Mislite da su u Francuskoj srušili onda ta stabla? Dajte, molim vas. Ovo je sramota.

Podijeli vijest s drugima: Facebook Yahoo! Buzz Yahoo! Buzz reddit digg StumbleUpon Delicious