Županija
Okrugli stol okolišnih udruga u Karlovcu

Zvali nas šarlatanima, a sve smo predvidjeli

objavljeno 12.10.2017. u 15,25
eko_1.JPG
eko_2.JPG
eko_3.JPG
  • eko_1.JPG
  • eko_2.JPG
  • eko_3.JPG
 
Karlovac - Okrugli stol o utjecaju HE Lešće na okoliš održan je danas u Karlovcu, ali on je samo dio završnice projekta Transformacija koji se provodi zadnje dvije godine pa ni konkretnih odgovora nije bilo.

O utjecaju hidroelektrane Lešće stanovnici uz rijeku Dobru, a sve više i oni uz Kupu svjedoče svakodnevno. 

Sve na što su udruge upozoravale prije izgradnje hidroelektrane, na žalost se obistinilo, naglasio je Ivan Mužar iz Eko Pana.

- Proglašavani smo šarlatanima i nekim sličnim riječima, ali struka je rekla svoje. Posljedice se osjete. Sama županija je osnovala povjerenstvo za utvrđivanje posljedica. One se mjere u milijunima kuna, ali zaključke povjerenstva i stvarne štete ne znamo. Ekonomski možemo reći da su štete velike, a što se tiče gubitka prirodnih staništa poput potopljenih spilja u kanjonu Dobre i slično, štete su nemjerljive i ne mogu se povratiti.

Izjave predstavnici županije danas nisu davali jer kažu nisu ovlašteni. Hrvatske vode i HEP okruglom stolu se nisu ni odazvali.
Aktivnosti okolišnih udruga čini se njima su najčešće smetnja. Pitanje zaštite okoliša koči i projekt obrane od poplava grada Karlovca, nedavno je to naglasio i gradonačelnik Mandić.

No, Mužar ističe da se radi po zakonu problema ne bi bilo. - Najveći je problem što se zakonu nisu poštovali kod izvođenja takvih aktivnosti i planiranja. Morate poštovati postojeću zakonsku regulativu Republike Hrvatske. Zašto se to nije radilo ne znam, morat ćete pitati odgovorne. Obranu od poplave ne može se raditi 'točkasto' već sveobuhvatno jer ako npr. radite nasip na određenom dijelu neke rijeke ne znate što će se dogoditi nizvodno ili uzvodno. Imamo primjer sa potapanjem Mostanja i Logorišta, naglašava Mužar..

Projekt Transformacija vrijedan je 200 tisuća eura. Nositelj je udruga Zeleni Osijek, a partneri karlovački Eko Pan, Zeo Nobilis iz Čakovca, WWF i Pravni fakultet iz Osijeka. Uz zelenu pravnu kliniku koja bi se bavila nepravilnostima i nezakonitostima projekata koji zadiru u okoliš, cilj je bio ojačati građane.

- Znači, javnost osnažiti da što aktivnije prati sve procese bilo kojih zahvata u prirodi i okolišu kako bi bili osnaženi i oni, ali i mi kao udruge. U konačnici kako bi i sama priroda bila sačuvana, kaže voditelj projekta Dinko Pešić.

Podijeli vijest s drugima: Facebook Yahoo! Buzz Yahoo! Buzz reddit digg StumbleUpon Delicious