Karlovac
INkasator, Dimnjačar d.o.o. i JVP Karlovac upozorili građane da potraže savjete stručnjakakod pripreme za sezonu loženja

U 2017. bit će više požara dimnjaka nego lani

objavljeno 12.10.2017. u 13,32
ink_dim_1.JPG
  • ink_dim_1.JPG
 
Karlovac - Požara dimnjaka u Karlovcu će ove godine biti više nego lani, procjena je karlovačkih vatrogasaca.

Upravo zbog toga što prečesto moraju intervenirati zbog neočišćenih ili neispravnih dimnih instalacija, ali i drugih ljudskih pogrešaka, zajedno s Inkasatorom i tvrtkom Dimnjačar uputili su danas javni apel građanima.

- Javna vatrogasna postrojba grada Karlovca je u 2016. imala 48 intervencija na požarima dimnjaka. Ove godine ih je već 37 tako da se očekuje da će ih biti i više nego u 2016., rekao je zamjenik zapovjednika JVP Karlovac Robert Hranilović.

Da je došlo do požara dimnjaka prepoznat ćete ako čujete pucketanje, osjetit će se miris dima, dim će se zadržavati u prostoru ili u katovima iznad pogotovo ako su peći spojene na pomoćne dimnjake, ventilaciju ili na nešto što ne služi za odvod dima. Ako se izađe iz zgrade na vrhu dimnjaka bit će vidljiv crni gusti dim nakon čega će se pojaviti i iskre.
Ono što građani mogu napraviti je zatvoriti vratašca na peći. Treba brzo reagirati, upozoravaju vatrogasci jer u dimnjaku se vrlo brzo stvara visoka temperatura i do 1800 stupnjeva.

-  Mislim da dovoljno rano upozoravamo građane da je dimnjak potencijalno mjesto požara, pogotovo ako postoji neka greška na njemu ili nije pravilno i stručno očišćen, dodaje direktor Inkasatora Nikola Rogoz.

Svi se prave pametni, ali ne znaju pravilno ložiti

U Karlovcu je ukupno više od 10 tisuća dimnjaka. Dio svih požara je bio u obiteljskim kućama, ali većina u zgradama kojima upravlja Inkasator. Te dimnjake dimnjačari godišnje čiste četiri puta. I najčešće, kaže direktor Dimnjačar d.o.o. Stjepan Črne, njihova čistoća nije problem već neznanje.

- Problem nastaje kod neodgovarajuće peći i načina na koji se peć koristi. Kad korisnik zatvori dovod zraka, a temperatura dimnih plinova na vrhu dimnjaka je ispod 57 stupnjeva dolazi do kondenzacije, a onda i nastanka smole. Kada korisnik kod niskih temperatura jače založi vatra se proširi iz ložišta preko dimnjaka i tad se dimnjak zapali. Ali, svi misle da su pametni i kad damo iskustva kako se loži kažu da upravo tako rade, a ipak im nastrane požar.

Za sve one koji planiraju izmjenu elektroinstalacija, uvođenje peći na kruta goriva ili bilo koji drugi zahvat iz Inkasatora pozivaju da im se jave za savjet, ali i da reagiraju na obavijesti koje im ostavljaju u zgradama.

Vatrogasci pak još jednom apeliraju na vlasnike stanova da oslobode vatrogasne puteve u zgradama od namještaja te da prostor oko dimnjaka očiste od svega zapaljivoga.

Podijeli vijest s drugima: Facebook Yahoo! Buzz Yahoo! Buzz reddit digg StumbleUpon Delicious