Županija
Gradska vijećnica u Karlovcu domaćin okruglog stola o borbenoj akciji "Logorište"

General Tus:Proboj tenkova bio je ludi proboj

objavljeno 11.12.2010. u 11,03
okrugli_stol_5.jpg
okrugli_stol_6.jpg
okrugli_stol_4.jpg
okrugli_stol_3.jpg
okrugli_stol_2.jpg
okrugli_stol_1.jpg
  • okrugli_stol_5.jpg
  • okrugli_stol_6.jpg
  • okrugli_stol_4.jpg
  • okrugli_stol_3.jpg
  • okrugli_stol_2.jpg
  • okrugli_stol_1.jpg
 
Karlovac - Proboj tenkova iz Logorišta bio je ludi proboj za JNA, kazao je za Radio Mrežnicu načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske te 91. godine, general Antun Tus, sudjelujući u Karlovcu na okruglom stolu o ovoj borbenoj akciji.
Gradska vijećnica ugostila je brojne sudionike tog vremena, od načelnika Glavnog stožera HV u to vrijeme generala Antuna Tusa, načelnika kontraobavještajne službe Dragutina Franciskoviša, zatim zapovjednika 110. i 137. brigade, predstavnika MUP-a, predstavnike današnjih udruga ratnih postrojbi Karlovačke županije i mnoge druge zainteresirane za ovaj skup.

- Na taj su način JNA sebi napravili štetu, dodaje general Tus, i dodaje da naše snage taj proboj spriječiti nisu mogle. 'Oni su krenuli, zato su izgubili tih 30 posto snaga, no dogodila su se razaranja koja mi nismo željeli', nadodaje Tus.

General Tus kaže da je Logorište, te jeseni 1991. godine bilo u posebnoj situaciji. Zapovjednik kasarne Boro Ercegovac dobio je zadaću da to izvrši, a i sam je bio spreman na to, no imao je i snage s kojima je to mogao učiniti, u usporedbi s našim snagama, izjavljuje Tus, potcrtavajući da je Ercegovac bio vojno sposoban za tako nešto.

Te je jeseni u vojarnu  na Logorištu preko Korane stigao izuzetan broj neprijateljskih vojnika, pa je u trenutku proboja tenkova u vojarni bilo 685 neprijateljskih vojnika, dok je taj broj početkom jeseni bio znatno manji.

Na naš upit je li se mogao spriječiti  neprijateljski dotok snaga u vojarnu te jeseni, jer podaci kažu da je u kasarnu u listopadu ušlo više od 450 vojnih obveznika neprijatelja,Tus odgovara: - To je jedan od propusta naše obrane koja nije vodila računa da se tim pravcima "puni" vojarna. Dotad je Ercegovac imao  malen ljudski potencijal, dodaje general Tus.

Bilo je zanimljivo čuti  svjedočenje jednog JNA vojnika koji je u prikazanom filmu na početku okruglog stola, naveo da su snage "JNA vodile finigiranje napada na Turanj, da hrvatske snage budu vezane upravo na Turanj", pa tako na neki način budu slabije fokusirane na vojarnu Logorište.

 Zanimljivo je da su ratni stožeri 110. i 137. brigade dali svoj doprinos okruglom stolu kroz zajednički prikaz borbene akcije,iako su dosad imale "svoje prijepore" oko ove akcije.

Sam početak okruglog stola nije krenuo baš sjajno jer su organizatori imali manje tehničke probleme budući se ton s prikazanog filma nije kvalitetno čuo. Nakon toga uslijedilo je pravo školsko predavanje o Logorištu, od geografske pozicije do rasporeda snaga.

Hoće li današnji okrugli stol biti više "afirmativnog" karaktera ili će na njemu biti postavljena i neka neugodna pitanja, znati će se nakon što zainteresirani sudionici krenu u raspravu.

14 naših poginulih civila, 14 zarobljnih građana od kojih je osam umrlo od posljedica zatočeništva u vojnićkom zatovru, 17 poginulih pripadnika HV-a i MUP-a, zatim više od 600 uništenih objekata od kuća, škola, crkava do prometne infrastrukture, ali i 13 uništenih tenkova neprijatelju, 10 njihovih zarobljenih vojnika, – službeni su podaci iznijeti na današnjem okruglom stolu o borbenoj akciji Logorište. JNA je iz Logorišta izvukla 32 tenka, 9 borbenih oklopnih vozila te 50 motornih vozila s opremom.
Podijeli vijest s drugima: Facebook Yahoo! Buzz Yahoo! Buzz reddit digg StumbleUpon Delicious