Karlovac
U Zorin domu održana svečana akademija u povodu 85. godišnjice postojanja i 50. godišnjice kontinuiranog rada Udruženja obrtnika Karlovac

Sve se mijenja, obrtništvo opstaje

objavljeno 11.10.2017. u 12,56
obrtnici_1.JPG
obrtnici_2.JPG
obrtnici_3.JPG
obrtnici_4.JPG
  • obrtnici_1.JPG
  • obrtnici_2.JPG
  • obrtnici_3.JPG
  • obrtnici_4.JPG
 
Karlovac - Mijenjali su se carevi, ali obrtništvo je ostalo.

Poručio je to Josip Skradski jedan od dobitnika priznanja na Akademiji u povodu 85. godišnjice osnutka te 50. godišnjice kontinuiranog djelovanja Udruženja obrtnika Karlovac.
Od samoga osnutka grada u 16. stoljeću bilo je i obrtnika. Nikada im nije bilo lako, ali posebno teško bilo je u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata, naglasio je današnji predsjednik Udruženja Davor Vinski.

- Imao je Karlovac svašta, ali je imao i u to vrijeme 'zgodne' probleme poput rada na crno, smanjenja poreza... Izgleda da se neke stvari u obrtništvu ne mijenjaju bez obzira bilo to prije 100, 200 ili više godina. Za vrijeme pošasti Drugog svjetskog rata sigurno da se radilo u korist obrtnika, ali na žalost poraće je donijelo konfiskaciju i nacionalizaciju. Mnogo toga je bilo oduzeto obrtnicima. Zato je 1951. broj obrtnika pao na 363.

Danas je u Karlovcu 812 obrtnika i taj broj raste. Vinski vjeruje da za njih dolaze bolji dani. Gradska vlast im je podrška, a i županijska će ih uključiti u izradu mreže škola. Sve kako bi se riješio problem nedostatka obrazovane radne snage i mladih "majstora zanata".

Karlovac ili bilo koji drugi grad bez obrtništva ne može zamisliti nitko.

- Obrtnici su stvarali Karlovac, sudjelovali su u svemu tome i to je jedna neraskidiva cjelina, ističe Vinski.

- Prolazile su godine, prolazila su stoljeća, mijenjali su se kraljevi, carevi, predsjednici, ali obrtništvo je ostalo. Dobilo je još jedna zamah kada je grad Karlovac od vojnog uporišta postao trgovački centar i centar razvoja industrije na ovim područjima, rekao je Skradski, zamolivši pri tom gradske i županijske čelnike za nastavak suradnje.

- Da i dalje partnerski surađuju s obrtnicima jer je jedino to ispravno i jedino je to moguće. Komunikacija mora biti dvosmjerna, krajnje iskrena. Ne može biti sa figom u džepu.

Posebna priznanja za svoj rad i doprinos obrtništvu danas su dobili dugogodišnja tajnica Udruženja i obrtnica Nada Gerber, nekadašnji predsjednik Udruženja Mijo Besedić, župan Damir Jelić, Grad Karlovac, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec i također nekadašnji predsjednik karlovačkog Udruženja obrtnika Josip Skradski.
 

Podijeli vijest s drugima: Facebook Yahoo! Buzz Yahoo! Buzz reddit digg StumbleUpon Delicious