Županija

Karlovčanin Robert Fajt "Ponos Hrvatske"

objavljeno 11.1.2017. u 13,30
robi_1.JPG
  • robi_1.JPG
 
Karlovac - Karlovački fotoreporter Robert Fajt jedan je od 25 ljudi koji će ove godine dobiti priznanje "Ponos Hrvatske 2016". Fajt ga je zaslužio jer je u travnju prošle godine spasio mladog susjeda iz gorućeg stana.

Kako stoji u obrazloženju na www.ponoshrvatske.hr, Robi je "prisebnom i hrabrom reakcijom spriječio veću tragediju i spasio mladog susjeda (17) iz požara stana u prizemlju zgrade u Karlovcu".

Naime, mladić je na štednjaku pržio krumpiriće i zbog umora uslijed noćnog učenja odlučio malo prileći. No, zaspao je i na štednjaku je izbio požar koji se ubrzo proširio kuhinjom. Srećom, smrad nagorjele plastike prvi je osjetio njegov susjed Robert s trećeg kata, koji je krenuo provjeriti o čemu je riječ.

- Sretan sam zbog nagrade sada kad sam je dobio iako se ne osjećam kao neki heroj. U toj situaciji sam reagirao instinktivno kao i svaki normalan čovjek, normalan susjed i drago mi je prije svega što sve to ima sretan završetak jer moglo je biti opasno za sve stanare u našem ulazu. Moglo se proširiti i imati teže posljedice i sretan sam što se to nije dogodilo, rekao je Fajt za Radio Mrežnicu. Inače, on ni danas ne zna tko ga je nominirao za nagradu Ponos Hrvatske 2016.

Vidjevši dim kako suklja iz stana u prizemlju Fajt je nogom uspio otvoriti vrata ne znajući i dalje je li netko kod kuće. Pozvao je vatrogasce, a do njihova dolaska odlučio je vatru staviti pod kontrolu aparatom za gašenje koji se nalazi na stubištu. Zbog gustog, crnog dima do kuhinje u kojoj je gorjela vatra, morao je puzati, ali i više puta ulaziti i izlaziti u stan jer nije mogao disati. I njegovo je dozivanje na kraju urodilo plodom jer je iz sobe izašao mladić u čarapama te su zajedno napustili stan, bez posljedica. 

Iako ne misli da je napravio herojsko djelo već nešto što bi i svatko drugi učinio, ipak vatrogasci su mu čestitali "na odličnoj reakciji u kritičnom trenutku".

Heroji koji su obilježili 2016. godinu, barem ovih 25 za koje se zna, nagradu Ponos Hrvatske primit će 3. veljače  u dvorani Kornati Hypo centra u Zagrebu.

Podijeli vijest s drugima: Facebook Yahoo! Buzz Yahoo! Buzz reddit digg StumbleUpon Delicious