(O)blog by Dado

Gljive fejsare

objavljeno 22.9.2017.

Ljeto je ugasilo moćne grijalice koje su pržile od svibnja, baš zadnjeg dana kolovoza i s početkom klimatološke jeseni, 1. rujna, pala je prva prava kiša, a nastavilo se na tragu biblijskih potopa najjače kategorije... Uz sve nevolje (bujice, poplave, milijunske štete), ipak je kiša razveselila napaćeno i isprženo pučanstvo, jer konačno su rodile - gljive! I to ne one u koje se razumiju samo determinatori i fungolozi, nego svaki korisnik društvenih mreža, dakle – vrganji.

Kad se, nakon tjedan dana natapanja zemlje kišom, u šumi pojavio prvi kontigent tih 'klobučara', počelo je... Kako je tko nabrao košaru vrganja - škljoc mobitelom pa s njima na Fejs! Bralo se u borovim šumama, hrastovim, u stvari bukvalno svuda, pa i u bukoviku, a najviše u Fejsbukovoj šumi.

Ispočetka mi je to bilo simpatično, udariš ljudima lajk, pa nek' im je dobar tek. Ali, brate, otelo se kontroli... Pa, vidi ovo - tri kile za pola sata! Like! Ovog macana našao je moj mužić, a ima dioptriju - 9!? Like! Još malo pa sto kila ove godine, preeeedobroooooo! Like! Jede li itko te gljive ili su samo za u izlog!?

Zaključio sam da se mora napraviti hitna revizija nazivlja gljiva... Jer, običan vrganj, lat. Boletus edulis, od sada će se zvati Fejsara šumska obična, lat. Feisus vulgaris, a ona otrovna sestra - gljiva ludara, lat. Boletus satanas, e ta će se zvati Gljiva lajkuša, lat. Boletus satanis lajk!?

Bilo je, vjerujem, i raznih situacija koje nisu mirisale na dobro, bez obzira što je priroda ove godine odlučila namiriti sve s dovoljnom količinom gljiva... Listajući po Fejsgljivaruši, sigurno su neke žene naišle na svoje susjede, kolegice, rodbinu, koji su se uslikali s nešto većim plijenom nego one same!? Ajme, pa kako!? Što oni imaju, a mi ne? Gdje beru? Ma, to je fotošop, kaj bi oni nabrali tol'ko... Ipak, 'ajmo mi i večeras, pa makar ih s baterijom tražili... pa će oni vidjet' kako Fejs puca po šavovima od naših vraganja! Imam ja onaj rudarski šljem s baterijom na njemu, donio iz vojske jedan - prisnaži muško u familiji... To! 'Ajmo, čim se smrači! Karikiram, ali istina je vrlo blizu.

Ipak, ne bih se kladio da financ ministar Marić neće izaći s idejom da se i ta rabota oporezuje! Sve preko dvije kile ionako bi trebalo prijaviti Šumariji i platiti naknadu... Naravno, nitko to ne čini, ali s obzirom da neki od prodaje gljiva dobro žive, država se odmah penje na zadnje noge i želi svoj dio kolača... Pa se vi slikajte s pola tone gljiva u ambaru...!? Ovi koji pune državnu kasu, najprije vas lajkaju pa navrate sastaviti zapisnik. Samo glasno razmišljam, kod države nema karikiranja, samo 'karokaranja' po vašem džepu, braćo!

Drago mi je da se ljudi kreću i da im branje gljiva predstavlja veselje, a kako reče netko - bolje da po šumi mlate, nego da se doma mlate! Ipak, žalosti me što se, u tom svekolikom digitalnom branju šumskog plodovlja, negdje izgubila ona stara dobra 'zeka': Ovog si bum 'zela, a na ovog si bum – sela!