(O)blog by Dado

Bubapara

objavljeno 31.8.2017.

Nekad davno nogomet se igrao s loptama na crno-bijele kockice, koje su svi zvali 'bubamara'. Oni stariji sjetit će se i drvenih četvrtastih stativa, koje su se najduže zadržale na Otoku, a čak je i onaj gol Hursta u finalu Svjetskog prvenstva '66. u Londonu, kad je zabio Nijemcima, predmet nikad okončanih rasprava o putanji lopte, odbijancu od stative i padu iza ili ispred crte... Tad nije postojao ni video rekorder, a kamoli video nadzor na terenima, koji će i 'Oka sokolovčad' poslati u mirovinu...

Bubamara je skakutala po grbavim terenima širom svijeta, nabijali smo je do besvijesti svi mi amateri, a oni najbolji igrač zarađivali su dovoljno za lagodan život. Promućurniji su ulagali novac, a najčešći scenarij isluženih nogometaša, koji nisu htjeli u trenere i tehničke direktore ili managere, bio je otvoriti kafić i iznajmljivati stan koji su dobili od kluba. Transferi su bili rijetki - po nekoliko u karijeri, a znamo li da su naši nogometaši tek s 27 godina života i reguliranom vojnom obvezom mogli u inozemstvo, ostao im je ugovor ili dva za 'riješiti egzistenciju'. U odnosu na današnje premije i iznose transfera, do ovog milenija igralo se za 'kikiriki i koštice'!?

Ove svote koje se sada vrte oko lopte, koja više nije bubamara, nego nekakve 'Jambalaje', zavrte pamet svima, pogotovo tetoviranim balavcima koji, jedva punoljetni, već lete u pravcu Evertona, Reala, Rusije, Emirata... Gledajući to, sve manje zamjeram mami koja me je tjerala na njivu, umjesto da idem igrati nogomet na Turanj ili Mostanje... Bubamara je postala 'bubapara', pogotovo ako Kinezi kupuju. Ta lova ne može biti realna cijena za to malo driblinga, centaršuteva i uklizavanja, pobogu!? Zato je to i otišlo u sve krajnosti, od ponašanja navijača do utaje poreza, iako svi ti koje poreznici ganjaju i tuže imaju love za sto života, čak i da plate sve poreze ovoga svijeta.

Zato, kad se zadnjeg dana kolovoza zatvori tzv. 'mercato', kad manageri prebroje provizije, predsjednici podvuku saldo, bolje se ne zamarati tim svotama, jer ubijaju svu iluziju te čarobne igre, kao i zarazni zvuk kožne lopte, koja nevino i besplatno klizi i poskakuje travnatom ili bilo kojom drugom podlogom. Nije sve u lovi, ima nešto i u ljubavi... prema igri!