(O)blog by Dado

Blogom ću te gađat', moja mala!

objavljeno 27.9.2017.

Cijeli život pisao je uglavnom brojke i bavio se 'plus-minus' bilancama. Literarni izričaj nije mu bio jača strana jer u javnosti ga je bilo malo, uglavnom nimalo, sve su obavljali 'portparoli', djeca i snahe... Prokuristi i direktori su rovali po ekonomskim njivama, a on je uređivao dvore, izvodio desante na otoke, kupovao firme po regiji, deželi, regionu... Frizera ni frizuru nije mijenjao, a oko njega sve se mijenjalo brzinom od 100 megabita u sekundi. Događala se informatička revolucija, koja nije štetila, štoviše, pomoću bar kodova puno su se brže očitavale one na '99 lipa' cijene.

A onda je došla ta prokleta 2017. Carstvo se zaljuljalo, krediti su se napuhali kao krava od svježe djeteline i prijetilo je velikim puknućem balona. Vrhovni poglavica, kojeg bi Indijanci s Divljeg zapada jamačno zvali 'Bijeli skalp', ali nazovimo ga za ovu priliku po domaći - 'Bjeloglavi sup', kao da nije shvaćao da su bljedoliki brokeri i bankari iz Rusije i domaći izdajnici izračunali da je njegov posjed toliko zadužen i da više nema dovoljno bizonove kože za prodaju, kako bi se namirili oni koji su posuđivali novac za razvoj plemena koje je bljedolikima, preplanulim turistima i svima, prodavalo sve - od vatrene vode do kruha i mandarina...

Kad je Veliki bijeli Otac, briselski diplomat, vidio da neće biti spasa, poslao je svog kaplara da sredi stvar u rezervatu. On je ugasio požare i ostavio mnogobrojne skvo na blagajnama, dijeleći zaostala dobra dobavljačima dabrovih krzna, bizona, svinja i mandarina, koji su već skapavali od gladi... 'Bjeloglavi sup' povukao se iz totema u Savskoj u svoj veliki vigmam podno velikog brda i razmišljao kako dalje... Sve je pašnjake, rudnike, potoke i otoke dao državi, a ona je rovala po njegovim računima i bilancama, kao da je konjokradica, a ne veliki poglavica koji ima 60.000 podanika diljem plodnih pašnjaka i gradova na obali i na brdima svog Carstva... Kad su mu mudre glave šapnule da te iste vlasti rade o njegovoj bjelokosoj glavi i kako bi vrlo  brzo mogao završiti u šerifovom uredu, na koncu i tamo gdje su već bili nekadašnji Veliki bijeli otac, kojega još povlače po sudnicama i gradonačelnik grada u kojemu stanuje, trgnuo se i odlučio djelovati - brzo i oštro!

Iz 19. stoljeća prebacio se u 21. vijek, pozvao unuke, i oni su ga u dva popodneva naučili sve što treba da, umjesto dimnih signala, pošalje poruke najbrže što se može. I, najvažnije, da to svi čuju... Deda, evo, otvorili smo ti internetsku stranicu, tu ti je tipkovnica, udri, piši, pa kad završiš, zovi, mi idemo na kolače. Samo stisni 'save', da ti se ne obriše misao... Ostatak znate...

'Veliki bijeli' svaki dan odašilje poruke naciji, istražiteljima, Vladi, ministrima, javnosti - o nečasnoj raboti, kojom je njemu oteta najdraža igračka... Svako jutro, poslije doručka, a prije odlaska frizeru, vjerojatno zausti: O, blože, pomozi... A kad mu ministrica odgovori da nije on faktor o kojem bi Vlada razgovarala, on se napuni inspiracijom, podacima, faktima, pa raspali novu poslanicu 'sv. Todora Kološanima' pa usput zapjeva oštro, kako to čine oni u čijem tijelu obitavaju 'geni kameni': Blogom ću te gađat', moja mala, ooooo, vidim li te da si s drugim stalaaaaa!!!!!