Kuhača

Kosano pečenje Štefani - Heljdina kaša - Kuglice od oraha

objavljeno 12.5.2008.
gastro86.jpg
  • gastro86.jpg

 

KOSANO PEČENJE ŠTEFANI

Sastojci:
500 g govedine
200 g svinjetine
200 g osušenog kruha
100 g luka
1 češanj češnjaka
1 vezica peršina
2 g mljevenog kima
1-2 jaja
ulje
mineralna voda
krušne mrvice
sol, papar, mažuran
masni papir
crvena mljevena paprika
100 g hrenovki ili 3 tvrdo kuhana jaja (za punjenje)

Priprema:
U mljeveno meso dodajte prethodno namočen i iscijeđen kruh. Miješajući dodajte sitno sjeckani poprženi luk i češnjak, peršin, kim, mažuran te sol i papar. Dobro izmješajte i dodajte malo ulja, pola decilitra mineralne vode i jaja. Ako vam masa nije kompaktna i malo tvrđa, stavite krušnih mrvica. Pripremljenu masu rasporedite na masni papir kojeg ste prethodno namazali uljem, tako da debljina sloja bude oko 1,5 cm. Posložite tvrdo kuhana jaja ili kuhane hrenovke, zarolajte te s masnim papirom stisnite i zarolajte krajeve. Stavite u namašćeni lim i u vruću pećnicu na 200 stupnjeva oko 45 minuta. Gotovoj štruci uklonite papir i narežite na šnite te poslužite.


HELJDINA KAŠA

Sastojci:
800 g heljdine kaše
0,5 dl ulja
100 g luka
1 rajčica
1 svježa paprika
2 g češnjaka
sol, papar, lovor

Priprema:
Operite kašu te ju stavite kuhati. U tavi na zagrijanom ulju popržite sitno sjeckani luk te, kad uvene, dodajte na kockice izrezanu rajčicu i svježu papriku. Pirjajte uz dolijevanje vode ili temeljca. Začinite i dodajte skuhanu ocijeđenu heljdinu kašu. Zajedno propirjajte te poslužite uz kosano pečenje Štefani.


KUGLICE OD ORAHA

Sastojci:
20 dag čokolade
20 dag mljevenih oraha
20 dag šećera u prahu
50 g meda
1 žlica ruma
5 dag maslaca
10 dag kristalnog šećera

Priprema:
Električnom mješalicom pjenasto izmješajte maslac sa šećerom u prahu, a zatim dodajte naribanu čokoladu, orahe, med i rum. Sve dobro izmješajte i oblikujte kuglice. Kuglice uvaljajte u kristalni šećer i ostavite na hladnom mjestu do posluživanja.

Pripremio: Ivica Markušić, stručni učitelj kuhanja